Det spökar i den heliga Birgittas hus

År 1354 bosatte sig lagmansdottern Birgitta Persdotter, senare av den katolska kyrkan kanoniserad som den heliga Birgitta, i ett hus vid Piazza Farnese i Rom. Idag är huset förvandlat till ett Birgittinerkloster.

Huset är platsen för en serie otroliga mystiska händelser av en så egendomlig karaktär att utredningen hemligstämplats av Vatikanstaten (1987). Det är två ungdomar som spökar i Birgittas hus. Liliana Sergiacomi som gick bort 1958, och hennes pojkvän Rosario Gagliano, som under mystiska omständigheter avled tio år senare. Innan Rosario avled hade Liliana flera gånger uppenbarat sig för honom och lovat att de än en gång skulle återförenas hinsides. I livet besökte ungdomarna ofta klostret och knöt kontakter med nunnorna. Det var också nunnorna som slog larm om spökerierna. På nätterna skrämdes de av de unga tu, identifierade som Liliana och Rosario, vilka ljudlöst gled genom salarna och sedan försvann i tomma intet. "De upphörde bara att finnas till", berättade de uppskärrade nunnorna. Ibland har nunnorna hört nattliga kraftiga bultningar och knackningar samt andra oförklarliga inne i klostret utan att någon har upptäckts.

Men inte bara nunnorna har gjort dessa iakttagelser. En kioskägare på Piazza Farnese har flera gånger sett det unga paret när de sent på natten vandrat över torget för att sedan gå rakt igenom den stängda klosterporten. Skeendet har gjort ett sådant kusligt intryck på kioskägaren så att han inte vågar ha nattöppet längre. Flera tillförlitliga personer har rapporterat samma iakttagelser. Men relativt få vill framträda p g a rädslan att bli förlöjligade. Tonåringarnas föräldrar vallfärdar till klostret i hopp om att få se och uppleva kontakt med sina barn men det har inte förunnats dem. Den katolska kyrkan tiger som muren om dessa märkliga händelser.

Med alla reliker och annat arvegods från den mediumistiska Birgitta är det inte märkligt om det spökar på ett sådant ställe.

Tillbaks till: föregående sidan