Lilla riksvapnet
med kunglig krona
krönt blå sköld
med tre öppna kronor
av guld. I toppen
sitter korset.

 

Sveriges nationalsymbol - Tre Kronor

Sverige har fått ytterligare en nationalsymbol, EU-symbolen, hämtad från en Maria-staty. Tre Kronor pryder tornet på Stockholm stadshus och finns med i riksvapnet, statliga verk och inte minst i det svenska ishockeylagets framträdande. Men varifrån fick vi denna svenska symbolen?

De tre kronorna började användas på 1100-talet och har i allmänt varit en symbol för Fadern, Sonen och den Helige Ande. Symbolen har använts i samlande syfte när Sverige har varit i kris.

Tre kronor är också en symbol för den svenska kungatronen. Magnus Eriksson kallades 1344 för Sveriges, Norges och Skånes konung, alltså kung över tre riken. Skåne lämnade denna unionen och återgick till Danmark men symbolen levde kvar och vid Kalmarunionen togs de tre kronorna upp som symbol i unionsvapnet.

De användes som rikssymbol i Albrekt av Mecklenburgs sigill 1364. Dessförinnan har man funnit symbolen för Sverige i Avignon, som under 1300-talet var påvens residensort och därmed den katolska kristenhetens huvudstad i Europa. Vid en restaurering av kardinalens av Bayonnes palats 1982 upptäcktes en målad vapenfris från år 1336 där trekronorsvapnet ingick som en symbol för Sverige.

Tillbaks till: föregående sidan