Allah'u akbar! Allah'u akbar!

Två kristna evangelister brändes till döds i Dagestan

Pastorn i adventistförsamlingen i Machatjkala i Dagestan berättar om denna sorgliga händelsen. Hadzjimurat Hadzjijev var avar till sin nationalitet, och hade tidigare tjänstgjort i ett specialförband under kriget i Afghanistan. Kriget bröt ned de moraliska fästena i hans liv och han återvände hem som en helt annan människa. Han blev en brottsling, som ingen kunde hjälpa. Slutligen hamnade han i ett fängelse, som adventistpastorn i Machatjkala regelbundet brukade besöka.

Pastorn hade ofta långa samtal med Hadzjimurat, som så småningom kom till tro. Han fick en så stark frälsningsupplevelse att alla människor förvånades över den stora förändringen i hans liv.

När han sedan ville bli döpt, gjorde fängelsets ledning ett mycket ovanligt undantag. De lät honom gå till en flodstrand med pastorn utan att en enda fångvaktare var med. Där döptes han. Sedan återvände han till fängelset för att sitta av återstoden av sitt straff.

Ungefär samtidigt kom en ung rysk kvinna till församlingen. Hon var geolog och hette Tatjana Dmitrenko. Efter att hon döpts blev hon medlem i samma församling, där hon lärde känna Hadzjimurat. När han frisläpptes gifte sig de båda med varandra och det blev bröllop och fest.

Det unga paret hade en brinnande iver att vittna om Jesus för andra - han hade ju räddat deras liv. Församlingen sände ut dem för att predika Guds Ord i staden Bujnaksk. Där blev några frälsta genom deras verksamhet, vilket fick muslimerna att bli mycket upprörda och irriterade.

I Dagestan händer det ibland att brottslingar kidnappar människor som försvinner spårlöst. (Kommentar: Paulina och Daniel Brolin är ett känt exempel från Dagestan.) Även små barn kan bli offer för sådana illdåd. I Bujnaksk blev en liten flicka kidnappad och människorna var mycket arga. Några dagar senare fann man den kidnappade lillflickans kropp styckad. Det är nästan omöjligt att föreställa sig smärtan och hatet, som föräldrar och släktingar måste ha känt, när de fick motta sorgebudskapet.

Mitt i allt detta började någon sprida ett rykte att det är de nya evangelisterna som kidnappar barn och säljer kroppsdelar till Amerika för att användas vid transplantationer. En dag slet en folkhop fylld av raseri med sig Hadzjimurat och Tatjana och kastade ned dem i en källare, där de torterades under flera dagar. Trots att nästan hela staden visste om vad som pågick, gjorde varken polis eller åklagarmyndigheten någonting för att förhindra detta.

Slutligen meddelades att man nästa dag skulle ordna en islamsk rättegång på centraltorget i staden. En stor folkmassa på ungefär 5 000 människor hade samlats. Uppviglare hetsade upp stämningen mot kristna. Men ingen rättegång hölls, man förde Hadzjimurat och Tatjana till torget i bil och i samma ögonblick som de kastades ur fordonen hälldes bensin över dem och man tände på.

Mitt i staden på Lenintorget, alldeles nedanför fönstren till kommunstyrelsen, kunde man se röken från två människor som brann likt facklor, samtidigt som människorna skrek i kör "Allah'u akbar! Allah'u akbar!" (Allah är stor, Allah är stor!)

(Ljus i öster, 980606)

Till sidan om Koranen