Afghanistan - ett laglöst land där våldet aldrig tar slut

Minst 11 döda när buss körde på vägbomb. I Afghanistan har minst 11 människor dödats och uppåt 30 skadats då en buss kört på en vägbomb i provinsen Zabol i sydöstra delen av landet. Explosionen inträffade bara några timmar innan talibanerna meddelade att de utlyst tre dagars vapenvila i Afghanistan för firande av högtiden id al-fitr, som avslutar ramadan. Minst 28 personer skadades i attacken, uppger myndigheter. SR 210510.

Omvärlden fördömer bombdåd mot flickskola där över 60 dödades. Omvärlden fördömer bombdådet mot flickskolan i Kabul som skedde när eleverna var på väg hem för dagen. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger i en kommentar att "De som är ansvariga för detta avskyvärda brott måste hållas ansvariga". "Min kamrat dog. Alla skrek och det var blod överallt berättar Zahra, hon är en av de elever som vårdas för de skador dom fick vid gårdagens attentat. Föräldrar letade fortfarande i morse efter saknade anhöriga vid sjukhus runt om i huvudstaden. SR 210509. Kommentar: Talibanerna, vem annars? Att instabilisera genom att skapa fruktan och kaos är deras medel för att sedan genom jihad ta över makten.

Striderna intensifieras i Afghanistan. De senaste veckorna har striderna eskalerat i Afghanistan. Talibanerna har gått till offensiv i flera provinser och har också lyckats ta över områden, bland annat en viktig damm i Kandaharprovinsen. Experter har varnat för att striderna skulle intensifieras i det maktvakuum som nu uppstår i och med att utländska styrkor lämnar Afghanistan. SR 210508.

USA drar tillbaka sina trupper från Afghanistan. Amerikanska styrkor i Afghanistan ska lämna landet senast den 11 september i år, och därmed avsluta USA:s längsta krig som då pågått i 20 år. Enligt ett tidigare avtal mellan talibanerna och den tidigare presidenten Donald Trump skulle USA lämnat Afghanistan 1 maj i år. NATO-insatsen, som USA deltar i, har meddelat att de också kommer att dra sig tillbaka när USA lämnar. SR 210413.
Talibanerna säger nej till samtal tills USA lämnat. Talibanerna kommer inte delta i några fredssamtal om Afghanistans framtid förrän alla utländska styrkor har lämnat landet, rapporterar AFP. Terrorrörelsens besked kommer bara timmar efter uppgiften att Joe Biden planerar att dra tillbaka USA:s styrkor före den 11 september i år, vilket är flera månader senare än vad Donald Trumps administration kommit överens med terrorgruppen om under tidigare fredssamtal. Turkiet meddelade under dagen att man planerar samtal om Afghanistans framtid i Istanbul från den 24 april. Omni 210413.
Analyser: Risk att landet faller i talibanernas händer. Genom att få USA:s styrkor att lämna Afghanistan i september kan Joe Biden slå Donald Trump på fingrarna, konstaterar Washington Posts Aaron Blake. Trump gick till val 2016 på att trupperna skulle lämna landet, men lyckades precis som Barack Obama inte få det att ske under sin mandatperiod. "Om Biden lyckas skulle det vara en historisk utveckling i ett presidentskap som såhär långt verkar vara upptaget med att försöka genomföra saker som Trump försökt men misslyckats med," skriver Blake. National Reviews Jim Gerathy tror att de flesta amerikaner antingen applåderar eller rycker på axlarna åt nyheten. Själv framhåller han risken att det amerikanska tillbakadragandet leder till att talibanerna störtar den folkvalda regeringen och återigen tar makten, vilket FN nyligen varnade för i en rapport. Det skulle sannolikt innebära en kraftigt försämrad situation för kvinnor och flickor i landet, och potentiellt även möjliggöra att framtidens terrorhot tillåts växa fram på afghansk mark, skriver han. Omni 210414.
Kvinnors rättigheter i Afghanistans riskerar att utraderas. Fredssamtalen i Afghanistan mellan talibaner och den afghanska regeringen har pågått i ett halvår nu men parterna står långt ifrån varandra. USA har nyligen uppmanat dom att skynda på processen och bland afghanska kvinnor ökar oron att en överenskommelse med talibanerna ska innebära att kvinnors nyvunna rättigheter sätts ut spel igen. En av dom är den afghanska kvinnorättsaktivisten Bahar Sohaili som bor i Sverige sen ett år tillbaka. Eftersom talibanerna kräver att enbart islamisk lag ska gälla i Afghanistan skulle det utradera dom framsteg för kvinnorna som har gjorts hittills säger hon. Läs mer i SR 210406.
Talibanerna: USA inte att lita på. Efter beskedet om att amerikanska soldater ska lämna Afghanistan senast 11 september istället för 1 maj, säger talibanerna till Ekot att det nu är svårt att lita på USA. På grund av detta tänker talibanerna inte delta i de fredssamtal som planeras i Turkiet nästa vecka. Samtidigt säger talibanernas talesperson att deras mål är att lösa konflikten genom samtal och diskussion. SR 210415.

Talibaner intar viktiga städer - svår sits för Biden. Samtidigt som USA:s längsta krig närmar sig sitt slut tränger sig talibanerna åter in i viktiga städer i Afghanistan, skriver New York Times. Talibanernas offensiv har satt Biden-administrationen i en svår politisk sits. Enligt överenskommelsen som gjordes förra året mellan Donald Trump och talibanerna ska alla utländska trupper, inklusive 2 500 amerikanska soldater, lämna landet i maj. Om Joe Biden följer överenskommelsen riskerar talibanerna att slå ner det som är kvar av de afghanska säkerhetsstyrkorna och ta kontroll över större städer, menar analytiker. Det skulle riskera fredsförhandlingarna som pågår mellan den afghanska regeringen och talibanerna. Om USA inte lämnar kan det leda till fler attacker mot amerikanska Nato-styrkor och kriget hårdnar. Omni 210215.

Nato stannar i Afghanistan - lämnar när tiden är rätt. Nato kommer inte att lämna Afghanistan. Det säger Nato-chefen Jens Stoltenberg i ett uttalande, rapporterar AFP. "Även om ingen allierad vill stanna i Afghanistan längre än nödvändigt, lämnar vi inte förrän tiden är rätt att lämna," sa Stoltenberg under en presskonferens. Talibanerna i Afghanistan måste anstränga sig mer för att uppfylla villkoren i fredsavtalet från 2020 om Nato ska dra tillbaka sina trupper, enligt Stoltenberg, skriver Reuters. Omni 210215.

Hundratals lastbilar i brand - kaos i afghansk gränsstad. Kaos bröt ut i den afghanska gränsstaden Islam Qala i närheten av Herat när hundratals lastbilar som fraktar gas och olja fattade eld under lördagen, rapporterar AFP. Området gränsar till Iran och är en viktig samlingsplats för handel mellan länderna. "Det är mellan 200 och 300 lastbilar som fattat eld. Vi har lyckats rädda några, men de flesta har blivit uppslukade av elden," säger Younus Qazi Zada från Herats handelskammare. Minst 17 personer har tagits till sjukhus, en del av dem med allvarliga brännskador, skriver AFP. Enligt Reuters har ett 60-tal personer blivit skadade, men fler befaras skadade. Det är oklart vad som ligger bakom branden. Talibaner utnyttjade kaoset och attackerade en närliggande säkerhetspost. Omni 210213.
De stora explosionerna kunde ses ända från rymden. Iran har skickat 21 ambulanser och 20 brandbilar till den afghanska gränsstaden Islam Qala efter att hundratals lastbilar fattat eld under lördagen. Två av explosionerna var så kraftfulla att de kunde upptäckas av Nasa:s satelliter i rymden, skriver Daily Sabah. Samtidigt som räddningstjänst kämpar mot lågorna är över hälften av alla hushåll i Herat-området utan ström eftersom elnätet har skadats i branden, skriver Today Online. En preliminär utredning visar att det rör sig om skador till ett värde uppemot 50 miljoner dollar, enligt en talesperson från Herats handelskammare, skriver Reuters. Den omfattande branden gör det även är svårt för ambulanser att nå sårade personer eller komma nära platsen där elden startade. Omni 210213.

Militärbas attackerad i Afghanistan - minst 30 döda. Minst 30 personer i de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats i en självmordsattack, meddelar myndigheterna. Dådet, som beskrivs som ett av de blodigaste de senaste månaderna, utfördes med en bilbomb mot en militärbas i utkanten av Ghazni, huvudstad i provinsen med samma namn. Talibanerna och regeringsstyrkor slåss i området. "Vi har tagit emot 26 kroppar och 17 skadade hittills. Alla är från säkerhetsstyrkorna," säger chefen för Ghaznis sjukhus till AFP. En talesperson för inrikesdepartementet har bekräftat att en självmordsbombare sprängt ett fordon med sprängmedel i Ghazni men har inte uppgett hur många som skadats eller dödats. SR 201129.

Afghanistan friger 200 talibaner. I Afghanistan har regeringen återupptagit frisläppandet av fängslande talibaner, uppger en talesperson för talibanerna. Omkring 200 talibaner ska ha frigivits sedan i måndags. Fångutväxlingen mellan den afghanska regeringen och talibanerna är en del av en uppgörelse som träffades i februari mellan talibanerna och USA. Regeringen i Kabul var inte med vid de förhandlingarna och har tydligt visat att man inte är helt nöjd med uppgörelsen. Enligt överenskommelsen ska 5 000 talibanska fångar släppas av regeringen samtidigt som runt 1 000 man ur de afghanska säkerhetsstyrkorna ska släppas ut talibansk fångenskap. De så kallade intra-afghanska samtalen ska förhoppningsvis leda till en hållbar fred i landet. Förhandlingarna mellan talibanerna och den afghanska regeringen har försenats flera gånger. Landets regering har tidigare upphävt ett beslut att släppa de sista 320 talibanska fångarna eftersom man menar att talibanerna inte har uppfyllt sin del av avtalet. När den afghanska regeringen nu har återupptagit frigivning av talibaner så ses det som ett positivt steg som kan lägga grunden för samtal säger en företrädare för talibanerna till lokala medier. Afghanistans president Ashraf Ghani har nyligen utsett ett råd för nationell försoning. Rådet kommer att ha det sista ordet om regeringen kommer att underteckna ett fredsavtal med talibanerna. När förhandlingarna väl kommer i gång så förväntar sig alla inblandade parter att det kommer bli långa och osäkra förhandlingar. Som ett svar på presidentens initiativ till ett råd som ska avgöra frågan om det ska bli en varaktig fred eller inte så attackerade talibanerna här om dagen en av säkerhetsstyrkornas militärbaser i den östra delen av landet. Vid attacken dödades minst tre soldater från regeringssidan. Dagens frigivning av talibanska fångar visar att det återigen finns ett litet hopp om att man nu kommer närmare fredsförhandlingar i det sedan 2001 krigsdrabbade landet. SR 200902.

Afghanistan har börjat släppa talibanska fångar. Den afghanska regeringen har börjat frige de sista 400 talibanfångarna, vilket ska bana väg för direkta fredssamtal mellan talibanerna och regeringen. En grupp av 80 fångar har redan fått lämna fängelset. Bland de som redan återfått sin frihet finns 44 personer som tillhör den mest hårdföra kärnan av talibaner, som utfört terrordåd som tagit både afghaners och amerikaners liv. "Frisläppandet av dessa grovt kriminella är förmodligen farligt för både oss och för världen," sa den afghanska presidenten Ashraf Ghani i en videopresskonferens sent igår kväll.Det var förra helgen som ett rådslag, en Loja Jirga, gav besked om att man skulle gå med på talibanernas krav om att även dessa de 400 mest farliga talibaner skulle friges. Detta för att få till de så hett efterlängtade fredssamtalen. Redan innan hade 3 600 talibaner släppts från fängelser och talibanerna hade å sin sida släppt runt 1000 civila och militärer som de hållit i förvar. Bakgrunden till att det nu ser ut att närma sig direkta möten mellan talibanerna och den afghanska regeringen är de samtal som USA och talibanerna fört under lång tid i Qatar. I februari i år så skrev båda sidor under det avtal som nu ligger som grund för frisläppandet och därefter samtal. Även dessa är tänkta att hållas i Qatar och kan komma igång inom en vecka, från det att den sista av de 400 kvarvarande talibanerna släppts på fri fot. Den afghanska presidenten sa häromdagen att talibanerna inte kan vänta sig att få dominera samtalen utan de måste finna en gemensam grund för att få bra samtal. "Om dom försöker dominera skapar det problem för det afghanska samhället kommer inte att åter acceptera dominans från dom." Talibanerna har tidigare sagt att de kommer låta även flickor gå i skola och kvinnor att jobba. Men det finns en stark oro bland afghaner att talibanernas skräckvälde åter ska dominera deras liv så som det en gång gjorde. USA har också sagt att så fort samtalen är igång, så kommer de att minska sin närvaro i landet. SR 200814.

Risk för svältkatastrof i Afghanistan. I Afghanistan riskerar över 7 miljoner barn att drabbats av hungersnöd de närmsta månaderna, om inget görs för att underlätta situationen, skriver Rädda Barnen i en ny rapport. Coronakrisen drabbar utvecklingsländer hårt och det kommer att göra att kraven på globala samarbeten för att hjälpa fattiga länder kommer att öka både nu och när pandemin är under kontroll skriver Rädda barnen. "Vi har ingen mat hemma. Från tre mål om dagen är vi nere på två och ibland bara ett mål om dagen" säger 13-åriga Mustafa som citeras i rapporten från Rädda barnen. Han berättar att hans mamma väver mattor för att försörja familjen men just nu finns det ingen som vill köpa dom eftersom allt är stängt i Afghanistan. Nära en tredjedel av landets befolkning - inklusive drygt 7 miljoner barn - riskerar att drabbas av hungersnöd de närmaste månaderna enligt Rädda barnen. Anledningen är att tillgången på basvaror är låg och att priserna har rustat i höjden. Priset på vetemjöl och matolja har ökat med över 23 procent och ris har blivit runt 10 procent dyrare sedan landet stängde sina gränser på grund av pandemin. De stora prisökningarna drabbar de som redan har det svårt i det krigsdrabbade landet. Många fattiga har inte råd med mat för dagen skriver Rädda barnen i rapporten. Det betyder att många afghanska barn har svårt att få i sig nog med näring i en tid då dom behöver stärka immunförsvaret. Redan innan pandemin var det över 5 miljoner barn i Afghanistan som behövde någon form av humanitär hjälp för att överleva. Det långvariga kriget i landet har gjort att Afghanistan är en av de farligaste platserna i världen att vara barn. Timothy Bishop är chef för Rädda barnen i Afghanistan. Han säger i rapporten att man är djupt oroade över att coronapandemin kan innebära en våg av svält och sjukdomar som kommer att leda till många barns död om inte omvärlden hjälper till att förbättra situationen för de allra fattigaste i Afghanistan. Enligt FN organet World Food Programme så riskerar utvecklingsländer att hamna i en situation på grund av pandemin där effekterna på ekonomin och matförsörjningen kommer vara långt dödligare än själva viruset. SR 200501.

27 döda i attack mot ceremoni i Kabul. I Afghanistan har minst 27 personer dödats i en attack idag mot en ceremoni i Kabul. Det är en av de värsta attackerna mot civila det senaste året i Afghanistan. Attacken startade med en smäll, en raket ser ut att ha landat i området, enligt ett ögonvittne. Flera politiker deltog i ceremonin som hölls till minne av en shiitisk ledare, bland annat en tidigare presidentkandidat som klarade sig undan. Talibanrörelsen säger sig inte ligga bakom dådet. Förra året tog IS på sig en attack mot förra årets motsvarande ceremoni. Afghanistans president Ashraf Ghani uttalar att attacken är "ett brott mot mänskligheten och mot Afghanistans nationella enighet". Representanter för USA, EU och NATO har också fördömt attacken. SR 200306.

Avtal påskrivet mellan USA och talibanrörelsen. USA och den afghanska talibanrörelsen har undertecknat ett avtal som i förlängningen ska leda till ett tillbakadragande av amerikanska soldater från, och fred i, det krigshärjade landet. USA:s utrikesminister Mike Pompeo landade i Doha, Qatar, för att närvara vid undertecknandet av ett avtal mellan USA och den afghanska talibanrörelsen. "Vi står på randen till en enorm, enorm politisk möjlighet," säger Pompeo. Ceremonin har föregåtts av en slags veckolång testperiod, där parterna enades om nedtrappat våld. Efter att denna visade sig leda till kraftigt minskade strider ska nu nästa steg planenligt tas. Enligt avtalet ska samtliga soldater från USA och Nato lämna Afghanistan inom 14 månader. "Koalitionen kommer att fullborda tillbakadragandet av sina återstående styrkor från Afghanistan inom 14 månader efter denna gemensamma avsiktsförklaring och avtalet mellan USA och talibanerna, under förutsättning att talibanerna uppfyller sina åtaganden", skriver USA:s och Afghanistans regeringar i ett gemensamt uttalande. Avtalet kommer emellertid inte innebära omedelbar fred i det krigshärjade landet. Den politiskt svaga afghanska regeringen har inte varit direkt delaktig i förhandlingarna, men avtalet mellan USA och talibanerna innehåller en färdplan för framtida förhandlingar mellan president Ashraf Ghanis administration och den fundamentalistiska rörelsen. "Det här är bara en förelöpare för att komma igång med den processen. Det är inte en anledning för regeringen eller dess allierade att fira," säger Andrew Watkins, analytiker på tankesmedjan International Crisis Group. Han påpekar att få detaljer om avtalet är kända. "Det har varit så mycket spekulation om avtalets innehåll. Vi känner till de stora dragen men det är inte ens säkert att de fullständiga villkoren kommer att offentliggöras," säger Andrew Watkins, analytiker på tankesmedjan International Crisis Group. Talibanerna förväntas lova att utländska terrorister inte ska få använda Afghanistan som fristad. Jihadiströrelsen al-Qaida som låg bakom attackerna mot tvillingtornen i New York den 11 september 2001 hade sin bas i Afghanistan. Något som var en starkt bidragande orsak till den amerikanska invasionen av landet senare samma år. Rörelsen gav inför ceremonin i Doha stränga instruktioner om att inga våldsdåd får störa tillfället. "Alla talibankrigare har fått order om att inte genomföra några typer av attacker i dag. Det här är en lycklig dag för nationen," säger talespersonen Zabiullah Mujahid. USA har meddelat att landet inom några månader efter undertecknandet börjar avveckla sin militära närvaro genom att i ett första steg trappa ner från dagens 12 000-13 000 till 8 600 soldater. I det krigshärjade Afghanistan hoppas många att lördagens avtal ska bli början till slutet på de väpnade konflikter som från Sovjetunionens invasion 1979 rasat i över 40 års tid. "Fred är extremt enkelt och mitt land förtjänar det. I dag är en dag när vi kanske får se en positiv förändring," säger läraren Javid Hassan som bor i utkanten av huvudstaden Kabul och vars barn miste livet i en av talibanernas attacker 2018. Under det senaste årtiondet har över 100 000 civila dödats eller skadats i Afghanistan, enligt FN:s siffror. Samtidigt har konflikten — USA:s längsta krig — hittills kostat amerikanska skattebetalare över 1 000 miljarder dollar. SR 200229.
I avtalet finns en överenskommelse att om inom några dagar ska den afghanska regeringen frige omkring femtusen talibanska fångar. Talibanerna ska släppa runt ettusen fångar från regeringssidan. En fråga som är viktig är hur talibanerna ska kunna hålla de 5 000 frigivna anhängarna lugna när dom kommer ut i frihet så att dom inte genomför hämndaktioner och andra våldshandlingar. En av huvudpunkterna i avtalet är att den afghanska regeringen och talibanerna nu ska inleda direkta förhandlingar med varandra - något som kan bli svårt, eftersom det råder en skakig politisk situation i landet. Det är med en liten marginal som den sittande presidenten Ashraf Ghani nyligen konstaterades som vinnare i presidentvalet som hölls i september förra året. Hans huvudmotståndare Abdullah Abdullah har inte erkänt resultatet och har i stället sagt att han kommer att bilda en skuggregering. Det kan försvåra möjligheten att få till de förhandlingar mellan Kabul regeringen och talibanerna som enligt avtalet måste komma igång senaste 10 mars. SR 200301.
Iran: USA hade ingen rätt att ingå avtal med talibaner. Iran riktar hård kritik mot det nya fredsavtalet mellan USA och talibanerna i Afghanistan, rapporterar AFP. "USA hade ingen laglig rätt att sluta ett fredsavtal eller avgöra Afghanistans framtid", säger det iranska utrikesdepartementent i ett uttalande. Avtalet undertecknades under lördagen och innebär bland annat att USA ska kalla hem sina trupper från Afghanistan efter 18 år, och att talibanerna ska inleda samtal med Afghanistans regering. Omni 200301.
Regeringen vägrar släppa fängslade talibaner. Det nya fredsavtalet mellan USA och talibanerna stötte under söndagen på ett första hinder, bara ett dygn efter att det skrevs under, skriver AP. Den afghanska regeringen vägrar nämligen släppa tusentals talibanska fångar inför samtalen med talibanerna nästa vecka, vilket var en del av talibanernas överenskommelse med USA. Avtalet undertecknades under lördagen och innebär att USA ska dra tillbaka sin militär från Afghanistan efter 18 års närvaro. Omni 200301.
Analyser: Terroristerna lär inte bry sig om avtalet. Att USA och talibanerna enats om ett fredsavtal väcker ett litet hopp för Afghanistan, men det är absolut ingen garanti för att en långvarig fred är nära förestående, skriver The Independents Kim Sengupta i en analys. En försvårande faktor är att det finns fler spelare i matchen än USA, talibanerna och Afghanistans regering, skriver han. Terrorgrupperna som fått fäste i landet lär exempelvis inte lägga ner sina vapen tack vare det nya avtalet. "Om något lär de vilja visa ännu tydligare att de är äkta jihadister", skriver Sengupta. I New York Times frågar sig David E Sanger om den amerikanske presidenten Trumps huvudmål med avtalet verkligen är fred, eller om han bara vill få hem USA:s trupper inför valet i höst. Han jämför med hur Richard Nixon deklarerade att en fred i Vietnam var på gång inför presidentvalet 1972. Omni 200301.

Avtal om nedtrappning klart mellan USA och talibanerna. Ett avtal kan bli verklighet mellan USA och talibanerna, det skriver USA:s utrikesminister i ett uttalande. Avtalet ska bereda vägen för ett slut på striderna samtidigt som det kan bli ett första steg mot att USA kallar hem tusentals soldater från Afghanistan. Med start tidigt imorgon ska våldet trappas ned i Afghanistan, om det lyckas kommer parterna att skriva under en överenskommelse sju dagar senare, den 29 februari. Våldsnedtrappningen innebär att alla parter kommer avstå från attacker, skriver nyhetsbyrån AP, det inkluderar bombattentat, självmordsattacker och robotanfall. Avtalet, som om det blir verklighet ska skrivas under i Doha i Quatar, kan bli det första steget mot att USA kallar hem sina trupper från Afghanistan, USA:s längsta krig någonsin som pågått i 18 år. Utrikesministern Mike Pompeo skrev i sitt uttalande att avtalet kommer att vara ett första steg mot ett permanent eldupphör och att det kommer att innebära att Afghanistan aldrig kommer användas som en bas för attacker mot USA och USA:s allierade. Överenskommelsen inkluderar även att 5 000 talibaner ska släppas från afghanska fängelser, men den uppgiften har inte bekräftats av den afghanska regeringen. Om planen fungerar ska USA kalla hem tusentals amerikanska soldater som är stationerade i landet, men Pentagon väntas fortsatt vilja ha en militär närvaro i Afghanistan för att bekämpa terrorstämplade organisationer som al-Qaida och IS. Samtidigt finns det många orosmoln och hot mot en omfattande fred, bland annat den politiska instabiliteten i Afghanistan och det faktum att det finns grupper som har intressen av att konflikten ska fortsätta. SR 200221.

Det blodigaste året på länge. 2019 var också det våldsammaste och blodigaste på många år i Afghanistan. Det är framförallt civila som drabbas av våldet. Mellan januari och september var det fler än 8 200 civila offer - över 2 500 dödade och 5 700 skadade - enligt en FN rapport. Sedan september har våldet fortsatt och exakt hur många civila som har dödats och skadats i år vet man ännu inte eftersom kriget fortsätter att skördar civila offer varje dag. SR 191229.

USA mörkade sanningen om kriget i Afghanistan. I en artikelserie i tidningen Washington Post framkommer nya uppgifter om USA:s krig i Afghanistan. Det handlar om förut hemligstämplade uttalanden från högt uppsatta militärer och tjänstemän som visar att USA kan ha bidragit till en ökad korruption och narkotikahandel i landet. "Vi visste inte vad vi gjorde, vi saknade en grundläggande förståelse för Afghanistan," sa generalen Douglas Lute 2015, i ett uttalande som fram tills nu varit hemligstämplat. Lute var Vita husets samordnare för frågor gällande Afghanistankriget, både under Bush- och Obamaadministrationen. I en intervju på PBS häromdagen utvecklade Lute vad han menade. "Vi hade inte tillräcklig kunskap om politiken, ekonomin eller demografin för att kunna skapa en fungerande strategi," sa han. I Washington Posts avslöjande finns också detaljer om hur USA bidrog till korruptionen i landet. I åratal pumpades biståndspengar in i Afghanistan, men de svaga institutionerna i landet kunde inte absorbera de omfattande resurserna och pengarna hamnade i vissa fall till och med i fiendens händer. Ryan Crocker, USA:s före detta ambassadör i Afghanistan, sa att vårt "enskilt största projekt kan tråkigt nog ha varit att bygga upp masskorruptionen" i landet. Washington Post fick tag på uppgifterna efter en tre år lång strid i domstol. Intervjuerna med tjänstemän och beslutsfattare kommer från flera interna dokument som tidningen begärt ut. Eftersom de som intervjuades - sammanlagt över 400 personer - trodde att de skulle förbli anonyma för allmänheten, vågade de utförligt kritisera presidentadministrationerna och dess strategier. "Vårt mål var att etablera en blomstrande marknadsekonomi," sa generalen Douglas Lute. "Den enda marknaden som fungerade var narkotikamarknaden." En av de mer uppseendeväckande delarna av avslöjandet handlar om diskrepansen mellan vad som sades offentligt och vad som faktiskt skedde. I uttalande efter uttalande gavs bilden av att kriget lett till framgång, men i intervjuerna som Washington Post publicerat är pessimismen markant. "Det var omöjligt att skapa positiv statistik om kriget, vi var tvungna att manipulera datan för att göra det," sa en person i Obamas nationella säkerhetsråd. I mars 2011 uppskattade USA att det fanns runt 25 000 talibaner i regionen. I dag uppskattar militären att det finns närmare 60 000. SR 191215.

Över 60 döda i moskédåd. Över 60 personer dödades när en bomb detonerade under fredagsbönen i en moské i östra Afghanistan, uppger lokala myndigheter. Vem eller vilka som ligger bakom attentatet är inte känt, inte heller om det var en självmordsbombare eller en utplacerad sprängladdning. Ingen grupp har hittills tagit på sig ansvaret, men enligt de lokala myndigheterna är både Islamiska staten och talibanerna aktiva i området som ligger på gränsen till Pakistan. I en rapport som offentliggjordes igår varnade FN för att våldet i Afghanistan fortsätter att trappas upp och att antalet civila dödsoffer under perioden juli till september var det högsta hittills. SR 191018.

Våld mot barn ökar i krigets Afghanistan. Under den senaste fyraårsperioden har en tredjedel av alla civila dödsoffer i Afghanistankriget varit barn. Det är en ökning med 80 procent. Barn utsätts för våldsamheter i allt högre grad i krigets Afghanistan, enligt en ny FN-rapport. Åren 2015 och 2018 ökade enligt statistiken antalet våldsamheter som drabbade barn med 82 procent från den föregående fyraårsperioden. Enligt FN:s utredare har 12 599 barn dödats eller lemlästats. Utredarna har noterat 274 fall där barn rekryterats som soldater, 231 fall där de rövats bort och 832 tillfällen då skolor blivit attackerade. Under det 18 år långa kriget i Afghanistan har civilbefolkningen drabbats hårt. FN:s generalsekreterare António Guterres säger att han är djupt bekymrad över hur omfattande våldet går ut över barn. "ag är extremt oroad av den betydande ökningen i antalet barn som dör, inklusive de som dör till följd av flygräder som utförs av regeringen och styrkor som står bakom regeringen," säger han. SR 191005.

IS hat tagit på sig dådet i Kabul. Terrorgruppen IS har tagit på sig skulden får det blodiga terrordådet mot ett bröllop i Kabul i Afghanistan som dödade över 60 människor. Det var ett av dom blodigare terrordåden på länge i området. Afghanistankännaren Anders Fänge säger att just attentat mot bröllop i Afghanistan är lätta att genomföra för terrorister. "Det är vad man kallar ett lätt mål, ett mjukt mål. Det strömmar folk ut och in hela tiden, så det är väldigt lätt att komma åt," säger Anders Fånge. "Och den här typen av attentat sker i dag vid stora folksamlingar, i moskéer, på bröllop, på demonstrationer." Dådet riktades mot en bröllopsmottagning i västra Kabul, i en stadsdel som domineras av den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan. Enligt nyhetsbyråer var det självmordsbombare som utlöste en sprängladdning i männens avdelning av festlokalen. SR 190818.

Minst 35 döda i bussexplosion i Afghanistan. Minst 35 personer har dödats i ett bombdåd i västra Afghanistan, troligen utfört av talibanrörelsen, rapporterar AFP och hänvisar till Afghanska myndigheter. De 34 offren färdades alla i en buss på en större väg mellan Kandahar och Herat när en bomb exploderade vid vägen. Enligt en talesperson från Farahprovinsen i den västra delen av landet är alla offer civila och de flesta av dem är kvinnor och barn. Utöver dom döda är 27 skadade. Talibanerna är aktiva i området och genomför ofta attacker mot myndigheter och säkerhetsstyrkor där. Företrädare för den afghanska regeringen beskyller talibanerna för det som inträffat, men rörelsen har själv inte tagit på sig skulden för dådet. I går kom en FN-rapport som slår fast att nära 4000 civila dödats eller skadats hittills i år i kriget mellan den afghanska staten och militanta islamistgrupper. Bakom omkring hälften av dödsfallen och skadorna stod gärningsmän som är anhängare till talibanrörelsen eller IS. SR 190731. Kommentar: Dådet är så skämmigt att inte ens talibanerna själva kan känna sig glada över det de gjort.

Afghanistan dödligare än Syrien. Antalet döda i konflikter runt om i världen minskade förra året och är det lägsta på sju år enligt siffror från konfliktdatabasen UCDP vid Uppsala universitet. Men i Afghanistan har läget enligt forskarna förvärrats. "Afghanistan är situationen omvänd, det har ökat mycket sedan 2013, stadigt varje år. 2018 har Afghanistan gått och Syrien som det land där flest människor dör i väpnad konflikt," säger Therése Petterson freds och konfliktforskare vid Uppsala universitet. Sedan 2014 har antalet döda i konflikter i världen minskat med 43 procent. Afghanistan gick om Syrien förra året som det land där flest dör i väpnad konflikt. Dödstalet minskade i Syrien, enligt data från konfliktdatabasen och ökade i Afghanistan. 2017 dog drygt 19.700 personer i Afghanistan 2018 var det 26.800 drygt. Främst handlar det om döda i strider mellan regeringen och talibaner. SR 190620.

Många civila dödade. Enligt FN-organet UNAWA har drygt 11 000 civila skadats eller dödats mellan mars 2018 å mars 2019. Antal civila dödsoffer har överstigit 75 000 under de senaste 10 åren sedan FN-organet börjat dokumentera civila offer, skriver rapporten. SR 190424.

Stark kritik mot ICC efter beslut om Afghanistan. Människorättsorganisationer i både USA och Afghanistan riktar nu skarp kritik mot den internationella brottmålsdomstolen i Haag beslut om att man inte kommer utreda krigsbrott som begåtts i Afghanistan. Domstolen själv hänvisar till praktiska problem men har också utsatts för starka påtryckningar från USA som motsatt sig utredningen. Utredningen skulle ha handlat om huruvida någon av parterna i kriget i Afghanstan begått krigsbrott. Enda sen 2006 har domstolen samlat bevis om brott som kan ha begåtts av både talibaner, krigsherrar, afghanska regeringsstyrkor - och amerikansk militär framför all gällande hur de hållit misstänkta terrorister fångna. Först 2017 inledde åklagaren Fatou Bensouda en formell utredning, något som USA omgående motsatte sig. I mars sa Trumps säkerhetsrådgivare Johan Bolton att USA skulle dra in eller neka visum till personal från den internationella domstolen som utredde amerikaner i afghanstanfallet och för någon vecka sen fick Fatou Bensouda sitt visum indraget. Och igår meddelade domstolen att man inte går vidare med utredningen med förklaringen att det är för komplicerat och kostsamt att fortsätta. USA:s president Donald Trump kallar domstolens beslut för en internationell seger. men för människorättsorganisationer i Afghanistan är beskedet chockartat. "Vi afghaner har lidit så länge och domstolen var vårt sista hopp eftersom vi bor i ett land där ingen rättvisa skipas," säger företrädare för Afghanistan Human Rights and Democracy Organization till nyhetsbyrån Reuters. Också amerikanska människorättsorganisationer är skarpt kritiska. Trumpadministrationens mobbningstaktik kanske kan hjälp USA undan rättvisan den här gången men det är ett farligt spel som kommer slå tillbaka mot USA, skriver en av chefen på American civil liberties union som skulle företrätt flera personer som hållits fånga och verkar ha utsatts för tortyr i amerikanskt förvar i Afghanistan något som var en del av den ICC-utredning som nu stoppats. SR 190413.

Rekordmånga civila döda i Afghanistan. Våldet mot civila i Afghanistan har nått en rekordhög nivå, visar nya siffror från FN. Under 2018 dödades 3 804 civila en ökning med elva procentenheter i förhållande till året innan. Enligt FN skadades 7 189 i krigsrelaterat våld förra året. Ökningen av civila offer beror enligt FN på att angriparna "avsiktligt riktar in sig på civila". Världsorganisationen rapportera också att det är självmordsattacker genomföra av anhängare till talibanrörelsen och till terrorgruppen IS som ligger bakom flertalet dödliga dåd i det krigshärjade landet. Men även antalet flygräder genomförda av den afghanska militären och av amerikanska styrkor har ökat. Mer än 500 civila föll offer för sådana räder 2018, enligt FN-rapporten. SR 190224.

Nytt hopp om fred i Afghanistan. Efter sex dagars förhandling mellan representanter för USA och talibaner så sägs det att de kommit närmare en fredsöverenskommelse i Afghanistan än någonsin tidigare. Men trots det finns många svåra steg kvar och samtidigt har talibanerna den senaste tiden utfört många dödliga dåd. "Vi har ett utkast till ett ramverk för en överenskommelse," sa Zalmay Khalizad, USA:s chefsförhandlare, till New York Times idag. Han berättade vidare att talibanerna lovat att engagera sig för att förhindra att Afghanistan blir en internationell bas för terrorgrupper eller enskilda terrorister. Efter nio års minst sagt haltande försök att nå en fredsöverenskommelse för Afghanistan är detta det närmaste man kommit för att få slut på det över två decennier långa krigstillstånd. Men, upprepar den amerikanska chefsförhandlaren, det återstår väldigt mycket. Men hos civilbefolkningen i Afghanistan finns en rädsla för att talibanerna åter ska ta över ifall de internationella styrkorna dras tillbaka. Den afghanska militären och säkerhetstjänsten själva skulle ha mycket svårt att hålla tillbaka de militanta styrkorna som idag kontrollerar nästan hälften av landet. I Davos förra veckan berättade Ashraf Ghani att sedan han kom till makten i september 2014 så har cirka 45 000 afghanska militärer och personal i säkerhetstjänsten dödats, vilket är över 28 om dagen. SR 190128.

Minst 126 medlemmar av Afghanistans säkerhetsstyrkor har idag dödats i ett attentat i Wardak-provinsen i centrala Afghanistan. Det uppger källor inom landets försvarsdepartement till nyhetsbyrån Reuters. Attacken ska ha börjat med att en självmordsbombare detonerade en sprängladdning i ett fordon vid en militär träningsanläggning i Maidan Shahr, huvudstaden i Wardak-provinsen. Därefter ska flera beväpnade gärningsmän ha tagit sig in i anläggningen. Talibanerna säger sig ligga bakom attacken och Afghanistans president Ashraf Ghani har uttryckt sitt deltagande till de drabbade och offrens anhöriga. Bara några timmar senare påbörjades en ny samtalsrunda mellan företrädare för talibanerna och USA speciella sändebud till Afghanistan Zalmay Khalizad. Samtalen äger rum i Doha och syftar till att få ett slut på det 17 år långa kriget i Afghanistan. Talibanerna vill se en en plan för hur och när utländska trupper ska dra sig ur landet. De vill inte låta den afghanska regeringen delta i samtalen innan dess, eftersom de ser den afghanska regeringen som västs marionetter. Tidigare år har vintern inneburit en avmattning i striderna i det krigshärjade landet, men de senaste veckorna har talibanerna istället ökat antalet attentat mot strategiska mål i Afghanistan. SR 190121.

Vardagen tuff för kvinnor i Afghanistan.I Afghanistan är kvinnor representerade på en rad höga politiska poster. Men de flesta afghanska flickors och kvinnors liv är fortsatt hårt kringskurna av hot, våld och brist på utbildning. Tvångs- och barnäktenskap, omfattande begränsningar för flickor och kvinnor att studera och arbeta utanför hemmet. Hot, våld och att många kvinnor saknar egen inkomst är verkligheten för många. Andelen barn som går i skolan har ökat under en period i Afghanistan fast det eskalerande våldet i år lett till att många skolor stängts. Men när allt fler föräldrar vill att deras barn går i skolan har även talibaner på en del håll tillåtit flickor högre upp i åldrarna att få undervisning utanför hemmet. "Det är de boende själva i vissa områden som övertygat talibaner om det här," säger säger Najiba Sanjar. SR 181225.

Antalet döda i julaftonens attack i Kabul i Afghanistan stiger till 43, enligt landets hälsodepartement, vilket gör det till en av de dödligaste attackerna i år. En självmordsbombare i bil utlöste en sprängladdning vid en regeringsanläggning och därefter tog sig beväpnade män in på området och öppnade eld. Skräckslagna tjänstemän flydde för sina liv, en del hoppade ut genom fönstren. Afghanska säkerhetsstyrkor fritog över 350 anställda, som hade varit innestängda i en av byggnaderna som de beväpnade männen intagit. SR 181225.

Attentat i Kabul - minst 50 döda. Minst 50 människor har dödats i ett självmordsattentat i Afghanistans huvudstad Kabul, rapporterar flera medier med hänvisning hälsodepartementet. Inrikesdepartementet uppger att det verkar som att självmordsbombaren utlöste sin sprängladdning inne i en lokal, skriver det afghanska mediebolaget Tolo News på Twitter. Ytterligare minst 80 människor skadades i explosionen, säger departementets talesperson Wahid Majroh till nyhetsbyrån AFP. De drabbade ska ha samlats med anledning av profeten Muhammeds födelsedag. SR 181120.

Talibanerna har attackerat strategisk stad. I Afghanistan pågår hårda strider i staden Ghazni efter att talibaner gått till attack. Det är just nu oklart om regeringsstyrkor eller talibanerna har kontroll över staden. "Byggnader brann och döda kroppar låg överallt i Ghazni," berättar ögonvittnet Abdul Wakil för nyhetsbyrån Reuters. Han är en av de som lyckats fly staden. Han bekräftar rapporter om intensiva strider mellan regeringsstyrkor och Talibanerna. Den afghanska TV-kanalen 1TV uppger att över 100 dödats av talibanerna, bland de finns tiotals civila. Även talibanerna uppges ha många döda. I tre dagar har all kommunikation till och från staden varit nästan omöjlig. Striderna började i fredags när talibanerna attackerade staden Ghazni från flera håll. De slog snabbt ut telefonmaster och motorvägen till huvudstaden Kabul, knappt två timmars bilfärd bort, har minerats för att hindra förstärkningen till regeringsstyrkorna. Både talibanerna och regeringsstyrkor hävdar att man har kontroll över staden. Uppgifter som i nuläget är svåra att bekräfta. En företrädare för den afghanska armén, general Sharif Yaftali, uppgav under söndagen att samtliga myndighetsbyggnader var under deras kontroll uppger afghanska medier. Han uppgav även att talibanerna gömmer sig i folks hem. Regeringsstyrkor söker igenom staden, hus för hus, sa generalen. Motorvägen som binder Kabul till landets södra delar går igenom Ghazni. Staden är därför strategiskt viktig. SR 180813.

Flera döda i bombdåd i Kabul. Minst tolv människor har dödats av en självmordsbombare som utlöst sin sprängladdning utanför en myndighetsbyggnad i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt hälsodepartementet. Över 30 människor har skadats. "Kvinnor, barn och anställda på departementet finns bland offren," säger Najib Danish som är inrikesdepartementets talesperson. Självmordsbombaren stod vid ingången när de anställda vid departementet för landsbygdsutveckling lämnade sina kontor. Många slutade tidigare med anledning av fastemånaden ramadan, då många fastar från soluppgång till solnedgång. "Jag var på kontoret när jag hörde en högljudd explosion. De flesta av mina kollegor hade gått för dagen. Jag är orolig för mina kollegor. Vi har blivit tillsagda att stanna inomhus," säger en anställd. Det är oklart vem som ligger bakom dådet. SR 180611.

Säkerhetsläget i Afghanistan riskerar att förvärras. I Afghanistan har flera parlamentsledamöter varnat regeringen för att säkerhetssituationen i landet nu riskerar att förvärras. Flera provinser i landet riskerar att falla till talibanerna om inte regeringen agerar, hävdar parlamentsledamöterna. Säkerhetsläget i Afghanistan är värre än vad regeringen låter påskina, menar flera av ledamöterna. Och de lägger skulden på landets säkerhetstjänster. En av parlamentsledamöterna, Allah Gul Mujahid säger till nyhetstjänsten Tolo News att Afghanistans president, Ashraf Ghani, får felaktig information av antingen inrikesministern eller försvarsministern, rörande säkerhetssitationen ute i landet. En annan ledamot, Rangina Kargar, hävdar att i tio distrikt i regionen Faryab så är det endast centralorterna och poliskontoren som för närvarande står under regeringens kontroll. Försvarsministeriet har svarat på kritiken med att säga att flera operationer för närvarande pågår och att de olika motståndsgrupperna håller på att tryckas tillbaka. Men säkerhetsläget på många håll i Afghanistan är fortsatt svårt. I måndags dödades exempelvis 25 personer i huvudstaden Kabul i ett attentat utfört av självmordsbombare tillhörande IS. Bara några timmar senare, även det alltså i måndags, dödades elva barn i ett bilbombsattentat mot en Natokonvoj i Kandahar, i södra Afghanistan. Åtta rumänska Natosoldater skadades även i det dådet. Enligt en amerikansk rapport som släpptes i april kontrollerade de afghanska myndigheterna i början av året endast 56 procent av Afghanistans yta. Den afghanska militären är tillika fortsatt starkt beroende av amerikanskt militärt stöd. I förra veckan var det nära att huvudstaden i provinsen Farah föll till talibanerna. Regeringsstyrkorna hade bedömt inte lyckats slå tillbaka talibananfallet om det inte varit för att USA snabbt skickade dit omfattande flygunderstöd. USA:s strategi i Afghanistan har uppenbarligen inte lyckats. Och i linje med det meddelades det tidigare i veckan att Trumpadministrationen utsett en ny befälhavare för de amerikanska styrkorna i Afghanistan. Generallöjtnant Austin Miller har tidigare varit chef för de amerikanska specialförbanden, och han har själv tidigare tjänstgjort i den så kallade Delta force. Frågan är om han kommer att lyckas med det alla hans företrädare misslyckats med. SR 180527.

Minst 25 döda efter dubbla dåd i Kabul. Två bombdåd har inträffat i Afghanistans huvudstad Kabul. Minst 25 personer har dödats och ett 50-tal skadats, bland de döda och skadade finns flera journalister. Terrornätverket IS säger sig ligga bakom dådet. Först utlöste en självmordsbombare på motorcykel en sprängladdning, mitt i morgonrusningen vid en hårt trafikerad rondell. Den afghanska underrättelsetjänsten, NDS, har sitt kontor där, men enligt Kabuls polischef var offren civila. När journalister kom till platsen för att bevaka händelsen ställde sig en andra självmordsbombare bland dem, förklädd till journalist. Minst fyra av de döda i den explosionen är journalister, bland dem finns också den franska nyhetsbyrån AFP:s fotograf. Minst tre av de döda är poliser. Förra söndagen dödades 57 personer i en attack västra Kabul, när de köade för att registrera sig för att delta i valet. SR 180430.
Ny attack i Afghanistan - minst elva barn döda. Minst elva barn har dödats i en självmordsattack riktad mot en utländsk militärkolonn i provinsen Kandahar i södra Afghanistan, enligt lokala myndigheter. Barnen befann sig i närheten då militärfordonen passerade och den bilburna attentatsmannen utlöste sin sprängladdning. Ytterligare 16 personer skadades i dådet, däribland afghanska och utländska säkerhetsstyrkor. SR 180430.

Självmordsbombare slog till i Kabul - många döda. Minst 31 personer dödades och 54 skadades när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i en folkmassa i västra Kabul, enligt flera nyhetsbyråer. IS säger att de ligger bakom attacken. Enligt polisen var det en ensam man som kom gående mot de som stod i en kö för att registrera sig för det ID-kort man måste skaffa sig inför höstens parlamentsval i Afghanistan. Väl framme vid kön så utlöste han sin bomb. Det flera gånger uppskjutna valet är tänkt att hållas i oktober och under de två kommande månaderna hoppas man kunna registrera upp emot 14 miljoner väljare. Flera experter, både västerlänningar och afghaner har varnat för att 2018 kan bli ett mycket blodigt år. SR 180422.

Många döda i självmordsdåd i Kabul. Minst 26 personer har dödats i ett självmordsdåd i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt en talesperson för inrikesdepartementet. Ytterligare 18 ska ha skadats. Attentatet inträffade i närheten av en shiitisk helgedom i västra delen av Kabul, och sammanfaller med det persiska nyårsfirandet nouruz. Explosionen ägde rum då nouruz-firare lämnade helgedomen, som även tidigare varit föremål för attacker. Extremistgruppen IS, som regelbundet genomför självmordsdåd och andra attentat i Kabul, har tagit på sig dådet. Nouruz är en uråldrig persisk högtid som markerar vårens intåg och firas på många håll i Afghanistan. SR 180321.

Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. Säkerhetsläget i landet har försämrats sen Natos stridande trupper drogs tillbaka, säger Helené Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut till Ekot. "Säkerhetsläget har försämrats sen 2014 då Natos stridande trupp drogs tillbaka. Sen dess har Talibanerna återtagit områden i olika delar av Afghanistan. Men en försvårande faktor är att Islamiska staten har etablerat sig," säger Helené Lackenbauer, forskningsledare på FOI. Delvis beror de allt värre terrordåden på en rivalitet mellan terrorgrupperna. En styrkemätning mellan Talibanerna och islamiska staten, menar Helené Lackenbauer. "Eftersom en ny gruppering, IS också har etablerat sig, så blir det en slags kamp mellan de här två olika grupperna att göra spektakulära attacker," säger Helené Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). SR 180129.

Kraftig explosion i Kabul – många döda. En kraftig explosion i Kabul har dödat minst 63 personer och skadat minst 151, enligt nyhetsbyrån AFP. Talibaner har tagit på sig attacken, rapporterar Reuters. Bomben var placerad i en ambulans. Föraren lyckades ta sig igenom en vägspärr genom att säga att han var på väg till ett sjukhus med en patient men vid nästa spärr blev han avslöjad och han utlöste då sprängladdningen i ambulansen. Explosionen blev extremt kraftig, ett stort rökmoln steg över platsen i en livligt trafikerad del av Kabul nära en rad myndighetsbyggnader. Många mindre byggnader i närheten raserades. Dödssiffran stiger hela tiden, det här är ett av de allra blodigaste dåden i Kabul på senare tid. Det var också kaotiska scener på det sjukhus där de flesta av de skadade togs emot. I ett uttalande säger Talibanrörelsen att de var de som låg bakom bombdådet. Det här är bara det senaste av en lång rad attentat som genomförts på olika håll i Afghanistan nyligen. Utöver Talibanerna så har en del utförts av IS som börjat aktivera sig i landet. SR 180127.
Minst 103 människor dog och 235 skadades när mannen i ambulansen fylld med sprängämnen utlöste sin bomb. De allra flesta var civila som var ute för att shoppa och äta lunch. Talibanerna tog snabbt på sig dådet. Inrikesministerns talesperson Nasrat Rahimi sa på en presskonferens att det var Haqqani nätverket, som är allierad med talibanerna i landet, som låg bakom. SR 180128.

Fyra döda i attack mot Rädda barnen i Afghanistan. Terrororganisationen IS säger sig ligga bakom attacken mot Rädda Barnens kontor i Jalalabad i östra Afghanistan i morse. Minst fyra har dödats och ett tjugotal är skadade. I det meddelande som sägs komma från IS, pekas bland annat svenska kontor ut som mål. Och Svenska Afghanistankommittéen har kontor på tomten bredvid Rädda barnens. Rädda Barnen meddelar nu att man avbryter sitt arbete i Afghanistan. Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom attentatet och deras propagandaorgan Amaq skriver om "en martyrsökande insats med ett explosivt lastat fordon och tre fördjupade attacker riktade mot brittiska och svenska organisationer och afghanska regeringsinstitut i staden Jalalabad". Rädda barnen uttrycker förtvivlan över attacken. "Vi är chockade, oroade och väldigt upprörda över det som har hänt. Det som oroar oss väldigt mycket är att vit flagg inte gäller längre - humanitära organisationer kan inte jobba på det sättet man gjorde för fem år sen och inte bara det utan att vi faktiskt blir måltavlor," säger Elisabeth Dahlin som är generalsekreterare för Rädda barnen här i Sverige. Ett 40-tal av Rädda barnens anställda ska ha funnits i byggnaden. Många tog skydd i säkra rum som finns inne i byggnaden, berättar Elisabeth Dahlin.Inga svenskar arbetar för organisationen i Jalalabad. Rädda Barnen meddelar att man avbryter sitt arbete i Afghanistan efter attacken. "Som svar på detta har alla våra program över hela Afghanistan tillfälligt avbrutits och våra kontor är stängda." säger en talesman för Rädda Barnen i ett uttalande. SR 180124. Kommentar: Tragiskt att det finns så onda människor som IS och talibanerna.

Hotellattacken i Kabul: Riktade in sig på utlänningar. Mer än 30 människor dödades i helgens hotellattack i Kabul enligt afghanska säkerhetskällor. Antalet kan öka och angriparna förefaller ha riktat in sig på utlänningar. Tre angripare uppges ha dödats. Talibanrörelsen har via e-post sagt sig stå bakom dådet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. SR 180121.

Minst 35 människor dog och runt 60 skadades i en terrorattack i Afghanistans huvudstad Kabul. Flera självmordsbombare utlöste sina västar vid ett shiamuslimskt kulturcenter där många unga hade samlats för en paneldebatt. Islamiska staten har tagit på sig attacken, rapporterar Reuters. Människor som ropar på hjälp och ambulanser som i ilfart försöker få skadade människor till sjukhusen har de senaste två dagarna varit vardagsscener i Afghanistans huvudstad Kabul. I dag var det det shiamuslimska kulturcentret som var målet för självmordsbombarna som vid 10.30-tiden, lokal tid, utförde sina attacker. Innan de utlöste sina västar kastade de flera handgranater utanför byggnaden för att skapa kaos. I kulturcentret hölls en ceremoni på 38-årsdagen av den sovjetiska invasionen i Afghanistan. I paneldebatten var många av deltagarna unga och det är bekräftat att många av de som skadats och dödats är unga afghaner. Enligt en uppgift till nyhetsbyrån AP deltog en av självmordsbombarna i evenemanget och utlöste sin väst när granaterna exploderade utanför. I huset höll även den afghanska nyhetsbyrån, Afghan Voice Agency, till och även där dog flera medarbetare. President Ashraf Ghani har kallat dådet ett brott mot mänskligheten. I går dödades sex personer när en man utlöste sin sprängladdning utanför den afghanska säkerhetstjänsten. Islamiska staten har tagit på sig dådet via sin egen nyhetsbyrå Amaq, rapporterar Reuters. IS har tidigare utfört terrorattacker som riktat sig mot just shiamuslimer i Afghanistan. SR 171228.

USA vill att Afghanistan utbildar fler lokala miliser. Tanken är att militärt tränade bybor ska hjälpa till att hålla talibaner och IS-krigare borta från sina områden, en metod som kan vara effektiv – men forskare varnar för risker. " Det här förslaget går ut på att man ska utbilda civila som en slags milis, som ska kunna hålla områden som armén har rensat från talibaner och andra upprorsmän. Idén är att det ska vara de som redan bor i området, eller är förankrade i området," säger Helené Lackenbauer, säkerhetspolitisk forskare vid Totalförsvarets forskningsinsitut, FOI. Det finns dock även risker med förslaget. Inte minst riskerar civilbefolkningen att utsättas för hämndaktioner från talibanerna. Finns det även en risk att man utbildar personer som kanske hyser sympatier för talibanerna eller IS eller i framtiden kanske utvecklar dylika sympatier, att man alltså utbildar sina framtida motståndare? Det har ju hänt förr. "Ja, det finns en mycket hög sannolikhet att man gör det," säger Helené Lackenbauer. SR 171211.

Över 70 dödades i gårdagens dåd i Afghanistant. Över 70 människor dödades i gårdagens terrorattacker mot två moskéer i Afghanistan. På lördagsmorgonen har minst två raketattacker utförts nära det internationella militärhögkvarteret i Kabul, men där finns inga uppgifter om döda. Det var under fredagsbönen i moskéerna som två självmordsbombare utförde attacker mot bedjande människor. Tv-bilder visar kaos och förtvivlande människor som försöker rädda skadade efter attacken mot den shiitiska Zaman-mosken i Kabul. Hundratals sandaler utanför moskén vittnar om att den var fylld med bedjande människor vid fredagsbönen. "Detta är inget annat än barbariskt. Vad är det för muslimer som kan rättfärdiga detta," säger en förtvivlad man till nyhetsbyrån AFP. Shiamuslimerna i Afghanistan har varit hårt utsatta i år där minst 84 har dödats och närmare 200 skadats i en våg av våld riktade mot just minoritetsgruppen shiiter. I provinsen Ghos i centrala Afghanistan angreps en sunnimoské igår. Där tyder det mesta på att dådet var riktat mot en lokal krigsherre som dödades. Men som också krävde ytterligare minst 30 andra människors död. IS har sagt sig ligga bakom båda dåden, men utan att ge något bevis på att det är så. SR 171021.

Afghanistans president Ashraf Ghani välkomnar president Trumps beslut att stärka den amerikanska militärens närvaro i landet. Samtidigt hotar talibanerna USA. Om USA inte drar tillbaka sina trupper från Afghanistan kommer landet snart att bli en kyrkogård för den här supermakten. Så lät det i ett uttalanden från talibanerna efter president Trumps besked om att förlänga USA:s längsta militära insats och fortsatt vara kvar i landet och stötta den afghanska regeringen. Talibanernas talesperson, Zabihullah Mujahid säger så länge det finns till och med en amerikansk soldat kvar i vårt land så kommer talibanerna fortsätta med sin jihad. I förra veckan gav terrorgruppen ut ett uttalande där man varnade Trump för att förstärka de amerikanska trupperna i Afghanistan. Samtidigt välkomnades beslutet av landets president Ashraf Ghani som i ett uttalande säger att det visar på ett varaktigt engagemang från Afghanistans viktigaste partner i denna globala konflikt. SR 170822.

Afghanistan rädda för IS-expansion. I Afghanistan växer oron för att terrorgruppen IS ska koncentrera sig ännu mer där, när de nu drivs bort i Irak och Syrien. Senast igår attackerade en självmordsbombare en Nato-konvoj i landet. Upprepade terrordåd av såväl IS som talibanerna gör att säkerheten i landet försämrats ytterligare. Två amerikanska soldater dödades igår när en självmordsbombare körde en bil fullastad med sprängmedel in i en Nato-konvoj i Kandaharprovinsen, i Afghanistan, bekräftar Pentagon. Gårdagens dåd som talibanerna tagit på sig är en i raden av flera attacker mot Natostyrkor, myndighetsbyggnader och landets säkerhetsstyrkor i Afghanistan. Men det är främst civila som faller offer för terrorn i landet. Hittills i år har över 1700 civila dödats i terrorattacker runtom i Afghanistan. Gårdagens attack är den fjärde på mindre än två veckor. I tisdags drabbades en shiitisk moské i staden Herat. Över 30 personer dödades och dubbelt så många skadades. Terrorsekten islamiska statens (IS) gren i Afghanistan säger sig ligga bakom dådet. Shiiter i Afghanistan har attackerats av islamiska staten upprepade gånger det senaste året. I måndags gav sig fyra attentatsmän, varav en självmordsbombare, på den irakiska ambassaden. Även det sa IS sig ligga bakom. Just den attacken ses som en vedergällning för att IS besegrades i Mosul för bara några veckor sedan då staden befriades av irakiska styrkor. Samtidigt som terrorsekten trycks tillbaka både i Syrien och Irak ökar terrordåden i Afghanistan. Just nu pågår en omfattande operation för att befria staden Raqqa, i norra Syrien från just IS. En stad som kommit att bli terrorgruppens de facto-huvudstad. För drygt en vecka sen angrep talibanerna en buss med myndighetspersonal i västra Kabul där många hazarer bor. Hazarerna, en shiitisk minoritet i ett land där majoriteten är sunniter, brukar vara föremål för attacker från talibanerna. Med en upptrappning från IS och en omfattande och intensifierad offensiv från Talibanerna på flera håll i Afghanistan försämras säkerhetsläget i landet alltmer. SR 170803.

Många döda i självmordsdåd i Kabul. Minst 24 människor har dödats när en bilbomb detonerade i västra Kabul i Afghanistan. I en tweet säger Talibanernas talesperson att de ligger bakom attacken. Attacken utfördes i västra Kabul. Officiellt uppger inrikesministeriet att minst 24 personer dödades, men en högt uppsatt tjänsteman uppger för Reuters att minst 35 personer dödades i attacken. Talibanerna säger sig ligga bakom attacken. I en tweet skriver man även att målet var en buss som transporterade säkerhetsstyrkor. I likhet med tidigare attacker skedde dagens attack under morgonens rusningstrafik. Västra Kabul, där attacken utfördes, är ett område där många hazarer bor. De är en utsatt minoritet som till skillnad från majoritetsbefolkningen är shiiter. Värst var situationen för hazarer under talibanregimen i Afghanistan mellan 1996 och 2011, men deras situation blir sämre när säkerhetsläget i landet försämras. Dagens dåd är en av de dödligaste attackerna i Kabul på senare tid. Huvudstaden har utsatts för många bombattacker under första halvan av året. I slutet av maj var staden föremål för en enorm attack – en självmordsbombare detonerade en lastbil och dödade uppemot 150 personer, enligt FN. Hittills i år har över 1700 civila dödats. Det är ett resultat av ett försämrat säkerhetsläge där våldet i Afghanistan eskalerat under året. Bara under de senaste dagarna har Talibanerna intensifierat och utökat sina attacker mot afghanska styrkor på flera håll i landet. SR 170724.

Antalet döda efter Kabuldåd ökar kraftigt. Antalet döda i förra veckans bombdåd i Kabul har ökat till över 150, enligt Afghanistans president Ashraf Ghani. Attacken är därmed den dödligaste sedan talibanerna drevs ut ur den afghanska huvudstaden 2001. Explosionen inträffade då en lastbil fullastad med sprängämnen detonerade vid infarten till ett starkt befäst område av Kabul, där många regeringsbyggnader och ambassader är belägna. "Vi var inte de enda offren. Hela det diplomatiska samfundet var målet för den här attacken," säger Ashraf Ghani vid en presskonferens i Kabul. Samtliga dödsoffer var afghaner. Den tidigare officiella dödssiffran var omkring 90, med ytterligare omkring 460 skadade. SR 170606.
Kabulbo: Kände explosionen tio kilometer bort. En talesperson från inrikesministeriet säger till AP att explosionen var så kraftig att ett 50-tal bilar förstördes eller skadades och att fönster på byggnader inom ett par kilometers radie krossades. SR 170531.
Talibaner ska avrättas efter attacken. Igår drabbades Kabul av det dödligaste attentatet sen 2001 där minst 90 personer dödades och över 400 skadades. Nu ska ett tiotal fängslade talibanledare avrättas som svar. Nu har uppgifter om vad som ses som president Ashraf Ghanis svar på attacken läckt ut i Afghanistan. Ett tiotal militanta ledarfigurer som sitter fängslade ska avrättas, enligt läckorna. Enligt läckt information som nått afghansk press har president Ashraf Ghani signerat 11 militanta ledarfigurers dödsdomar, uppger lokala medier. Det är personer från både Talibanerna och Haqqani-nätverket som är tätt sammanflätade. SR 170601.

Talibanerna inleder våroffensiv i Afghanistan. Offensiven mot både inhemska och utländska styrkor ska genomföras både med självmordsattacker och traditionella militära angrepp. Även den politiska sidan av kampen ska lyftas. Talibanerna har haft som vana återuppta sin militära aktivitet så snart vintern tagit slut och nu har deras talesman via ett mejl meddelat att den här så kallade våroffensiven ska inledas. I praktiken har den redan gjort det. För drygt en vecka sedan genomförde talibanerna vad som kan ses som de mest omfattande och förödande angreppet hittills mot den afghanska armén. Minst 135 soldater dödades, förmodligen många fler, när talibankrigare trängde in på en armébas i norra Afghanistan. Det ledde till att både försvarsministern och högste arméchefen tvingades avgå. I sitt mejl säger talibanerna att de kommer att använda en kombination av självmordsattacker, gerillakrigföring och traditionella militärangrepp och att de kommer att attackera både afghanska och utländska förband. USA:s styrkor har dragits ner kraftigt och nu har de har drygt 8 000 soldater i Afghanistan, till det kommer cirka 5 000 soldater från andra länder, bland annat en handfull från Sverige. Däremot hävdar talibanerna att de ska försöka undvika att civila dödas. Talibanerna har långsamt men kontinuerligt stärkt sin ställning och den afghanska regeringen kontrollerar nu bara drygt hälften av landet; däremot alla de stora städerna. I uttalandet från talibanerna sa de att de för första gången ska kombinera sin militära våroffensiv med en politisk kampanj, till exempel att bygga upp institutioner i de områden de kontrollerar. I värsta fall skulle det kunna innebära domstolar som verkar i enlighet med drastiska sharialagar. SR 170430.

Uppgifter om över 100 dödade eller skadade i talibanattack. Mer än 100 soldater dödades eller skadades i en talibanattack mot en armebas i Mazar-e Sharif i norra Afghanisatan sent igår kväll. Under flera timmar under natten hördes skottlossning i området. Men nu ska området åter vara under kontroll. Tidigare har dödsiffran sagts vara runt 140 men försvarsministern sa idag att det ska vara runt hundra skadade och döda. Talibanerna lyckades ta sig in på området genom att var klädda i militärkläder och ha tillgång till två militärfordon. Väl där inne attackerade man områdets moské där många hade samlats för bön men även mot en närliggande restaurang där många satt och åt. Talibanerna gick snabbt ut med att de låg bakom attacken där de använde sig av både självmordsbombare och skjutvapen. Alla terrorister är nu antingen döda eller gripna. Talibanerna uppger också att fyra av de som attackerade basen tidigare varit afghanska militärer och hade därför bra kunskap om hur militärbasen var uppbyggd. SR 170422.
Afghanistans försvarsminister avgår efter attacken. I Afghanistan tillkännagav i dag landets försvarsminister och armens stabschef att de lämnar sina poster med omedelbar verkan. Detta efter massiva kritik efter fredagens självmordsattack mot en militärbas i staden Mazar-i-sharif som krävde minst 140 dödsoffer. Fredagens attack skedde mitt på ljusa dagen. Ett tiotal talibaner förklädda till afghanska soldater lyckades ta sig igenom tre säkerhetskontroller och gick sedan till attack mot soldater som samlats för att be i en moské inne på militärbasens område. Hur många som dödades är inte helt klarlagt men det talas om minst 140. I dag råder landssorg i Afghanistan och bedömare talar om att säkerhetsläget i landets förvärrats under de senaste veckorna. Fredagens attack kan ha varit börjat på talibanernas så kallade våroffensiv, det vill säga fler och intensivare attacker efter de lugnare vintermånaderna. "Det är få tillfällen under tiden jag bott här som människor verkligen skakats om, men det här är ett sånt tillfälle. Och det tvingar naturligtvis presidenten att vidta åtgärder," säger Björn Lindh, kommunikationsansvarig på svenska Afghanistankommittén i Kabul. SR 170424.

Jättebomben dödar med tryckvåg. Den jättebomb som USA har fällt mot terrornätverket IS i Afghanistan verkar genom en enorm tryckvåg. Det säger Martin Nilsson, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.Med hjälp av tryckvågen fungerar bomben för att slå mot människor i tunnlar. "När bomben detonerar kommer tryckvågen att breda ut sig från detonationspunkten. Den kan då ta sig in i tunnelsystem: Till skillnad från vanliga bomber, som framför allt verkar med splitter, kan den här bomben med sin tryckvåg leta sig runt hörn och krökar i ett tunnelsystem," säger Martin Nilsson. "På så vis kan bomben komma åt dem som är gömda i tunnelsystemet och skada eller döda dem." Detta är ingenting i jämförelse med ett kärnvapen. Ett litet kärnvapen är ungefär 1 000 gånger starkare. Bomben träffade Momand Dara-området. "Som en följd av bombningen förstördes viktiga IS-gömställen och tunnelsystem, och 36 IS-medlemmar dödades", uppger det afghanska försvarsdepartementet. Målet var grottor och tunnlar som används som tillflykt för krigare från Islamiska staten (IS), enligt försvarshögkvarteret Pentagon. Den är den största icke kärnvapenbomb som någonsin använts i strid, berättade en talesman för flygvapnet i USA. SR 170414. SR 170413.
Afghanska regeringen talar om många fler döda. Minst 90 IS-medlemmar dödades av USA:s jättelika bomb GBU-43 i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, enligt afghanska tjänstemän. Den jättelika bomben riktades mot ett grottsystem där extremistgruppen Islamiska staten (IS) håller till. SR 170415.

Svenska Afghanistaninsatsen sågas. Den svenska insatsen i Afghanistan får skarp kritik av regeringens utredare. Insatsen mellan 2002 och 2014 som kostade högst 27,5 miljarder, har inte lyckats uppnå mål som förbättrad säkerhet och minskad fattigdom i Afghanistan. Den övergripande slutsatsen är att det finns en mycket bristfällig måluppfyllnad för det svenska engagemanget. Den svenska militära styrkan i norra Afghanistan åkte hem sommaren 2014. 9 000 män och kvinnor hade då tjänstgjort i insatsen. En huvudslutsats är att insatsen inte präglades av samordning och samsyn. Det fanns målsättningar men de blev sällan verklighet. De svenska styrkorna har inte bidragit till att säkerheten i Afghanistan har upprätthållits, och inte heller klarat av uppdraget att bygga upp förmågan hos de lokala säkerhetsstyrkorna. Insatsen har dock haft en positiv inverkan på Försvarsmaktens förmåga, står det i utredningens sammanfattning. Samarbetet med Nato har också utvecklats. Svenskt bistånd har inte lyckats bidra till mindre fattigdom i Afghanistan. Däremot har ser utredningen en positiv utveckling när det gäller utbildning och hälsa, särskilt för kvinnor och flickor. Utredningen konstaterar att målet med en ökad trovärdighet och förmåga för Sverige som deltagare i internationella militära insatser har uppfyllts. Utredningen kommer fram till att kostnaden för den svenska insatsen blev som lägst 18,7 miljarder kronor och som högst 27,5 miljarder. SR 170302.

Human Rights Watch i hård kritik mot FN och Pakistan. Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar i en rapport släppt i dag hård kritik mot Pakistan och FN:s flyktingorgan UNHCR, för att tusentals afghaner utvisats. Human Rights Watch hävdar att Pakistan sedan i juli förra året tvingat runt 600 000 afghanska flyktingar att lämna landet, och att situationen nu är mycket osäker för de över en miljon afghaner som fortfarande finns kvar i Pakistan. Människorättsorganisationen hävdar även att UNHCR har underlättat för Pakistan att göra detta, det säger Gerry Simpson som är flyktingexpert på HRW och den som skrivit rapporten. "Sedan i slutet av juni har Pakistan gjort livet miserabelt för de afghanska flyktingarna i landet, genom polisbrutalitet, utpressning, hot om utvisning under vintern, och en aggressiv mediekampanj som uppmanat afghanerna att lämna landet. Och som ett resultat av allt detta har hundratusentals afghaner bestämt sig för att lämna Pakistan," säger Gerry Simpson. Och anledningen till kampanjen är inte främst att afghanerna orsakat problem i Pakistan, istället handlar det om att Pakistan vill sätta politisk press på regeringen i Afghanistan. "I juni skrev Indien, Afghanistan och Iran under ett handelsavtal som bringar Afghanistan närmare Pakistans ärkerival Indien. Och som ett resultat av detta bestämde sig Pakistan att det skulle göra livet svårt för Afghanistan, genom att tvinga tillbaka alla dessa hundratusentals flyktingarna," säger Gerry Simpson. "Pakistan visste att detta skulle göra en dålig situation mycket värre i Afghanistan, och hoppas att detta ska pressa Afghanistan att minska banden till Indien, och istället stärka dem till Pakistan." SR 170213.

Dödlig attack mot tyskt konsulat i Afghanistan. Minst en bilbomb har exploderat utanför det tyska konsulatet i staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan, det uppger myndigheter enligt AFP. Minst två personer ska ha dödats och mer än hundra personer har skadats. Talibanerna har tagit på sig attacken. Enligt ett uttalande från polisen körde en självmordsbombare sin bil fullastad med sprängämnen in i en husvägg. Anders Fänge är före detta landschef för Svenska Afghanistankommitén och säger att talibanernas terroristattacker i städerna utförs för att visa att den afghanska regeringen inte har kontroll. Talibanerna har ryckt framåt och kontrollerar i dag mer territorium i Afghanistan än vad de någonsin har gjort. SR 161110.

Över hundra soldater döda i Afghanistan. I Afghanistan har Talibanerna de gångna månaderna gjort framstötar mot flera städer i landet. I Helmandprovinsen i de södra delarna ska över hundra soldater ha dödats i ett bakhåll när de försökte retirera. I överfallet ska dussintals dessutom ha tagits till fånga och talibanerna ska ha kommit över fordon och hundratals handeldvapen. De senaste månaderna har Talibanerna gjort attacker mot flera städer i landet och säger sig nu kontrollera 85 procent av just helmand provinsen vars vallmoskördar och opium står för den största delen av väldens heroin. Samtidigt har de afghanska säkerhetsstyrkorna har allt svårare att hålla ställningarna. Enligt Reuters källor förlorar säkerhetsstyrkorna, polis och militär, nu 5000 rekryter i månaden genom förluster och avhopp. Samtidigt lyckas man bara fylla på med ungefär 3000 nya. SR 161014.

Tusentals afghaner kan utvisas från Sverige. Nu blir det möjligt att tvångsutvisa hundratals afghaner som inte får asyl och vägrar lämna landet. Sverige har skrivit på ett återtagandeavtal med Afghanistan, uppger migrationsminister Morgan Johansson för Ekot. "Det kommer att vara lättare och smidigare att göra återsändanden av de afghanska medborgarna som inte får uppehållstillstånd i Sverige. Vi har visserligen också i år kunnat genomföra ungefär 700 återsändanden, men vi kommer att behöva göra betydligt fler i framtiden," säger migrationsministern. Afghaner är den näst största gruppen av asylsökande både i EU och i Sverige. Sen förra året har över 42 000 sökt asyl i Sverige. Det nya avtalet berör i första hand ett par tusen afghanska medborgare som fått sina utvisningsbeslut. De kommer att bli många fler när de som kom under rekordåret i fjol nu börjar få sina asylbeslut. Och sen tillkommer de som håller sig gömda i Sverige, och som polisen ska försöka hitta för att skicka hem. EU-kommissionen räknar med att cirka 80 000 afghaner kommer att skickas tillbaka från Europa de närmaste två till tre åren. Den afghanska regeringen kommer att öppna en särskild terminal på flygplatsen i Kabul där de europeiska utvisningsplanen ska kunna landa. Morgan Johansson säger att avtalet är bra och nödvändigt. SR 161006.

Afghanistan får 15,2 miljarder dollar över fyra år. Resultatet av givarkonferensen som avslutades i Bryssel ikväll blev 15,2 miljarder dollar, under totalt fyra år. Trots att det är något mindre än vad den afghanske presidenten Mohammad Ashraf Ghani hoppats, var han ändå nöjd efter konferensen ikväll. Sveriges biståndsminister Isabella Lövin var till slut nöjd men säger ändå att intresset för att stödja är något mindre. "Men Sverige är ju ett av de länder som gett ett väldigt långsiktigt åtagande. Redan 2012 lovade vi att vi ska stödja Afghanistan fram till 2024 med 8-8,5 miljarder kronor. Det här står en bred majoritet av Sveriges riksdag, så det här är ett löfte som vi verkligen lever upp till." SR 161005.

Biståndsorganisation attackerad i Afghanistan. Flera dödliga attacker har det senaste dygnet drabbat Afghanistans huvudstad Kabul. I måndags dödades 41 människor och omkring 100 skadades i dubbla självmordsdåd i närheten av försvarshögkvarteret. Under morgonen attackerades biståndsorganisationen Care Internationals kontor i centrala Kabul. "Det kan finnas ett omedelbart skäl och det är att talibanerna försöker trappa upp trycket på regeringen att inte avrätta dödsdömda talibaner," säger Björn Lindh, kommunikationschef på biståndsorganisationen Svenska Afghankommittén i Kabul. Talibanerna har den senaste tiden försökt inta provinshuvudstaden Lashkar Gah i den södra och opiumrika provinsen Helmand men hittills har de inte lyckats. "Det är klart att behöver man en framgång så är det den här typen spektakulära dåd i Kabul som alltid leder till mycket uppmärksamhet och att människor ifrågasätter den afghanska regeringens möjlighet att skydda människor." Amnesty har kallat attacken mot biståndsorganisationen Care International tidigare i dag för ett krigsbrott. SR 160906.

IS tar amerikanarnas vapen efter attack i Afghanistan. I Afghanistan har terrorgruppen Islamiska staten, IS, ökat sin aktivitet. Under en attack mot amerikanska soldater kom IS över amerikanska vapen och militär utrustning, meddelade en talesperson för amerikanska militären i går. Soldater från amerikanska militärens specialstyrkor tvingades dumpa utrustning och vapen efter att ha attackerats av terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Afghanistan, det meddelade Pentagon i går. SR 160810.

Historiskt stor väckelse bland muslimer. En historisk tillväxt av antalet kristna pågår i den muslimska världen. Islamistisk förföljelse och kristna som gensvarar i kärlek, är två förklaringar. Listan över evangelisk tillväxt toppas av Iran. Landets kristna kyrka såg ut att ha nått vägs ände när den islamiska revolutionen segrade 1979. Missionärer utvisades, evangelisation blev olagligt, biblar på persiska förbjöds och pastorer dödades. Den kristna kyrkan såg ut att dö. Men det skulle bli tvärtom. "Våld i islams namn har resulterat i att man tröttnat på regimen och lett till att många iranier ifrågasätter sin tro", fastslår Mark Howard vid Elam Ministries, en organisation som grundades 1990 av kyrkoledare i Iran. "1979 fanns det uppskattningsvis 500 kristna från muslimsk bakgrund i Iran. I dag är det hundratusentals – en del säger över en miljon", berättar Mark Howard i en artikel publicerad på gospelcoalition.org. Väckelsen i Iran påverkar även regionen. Bland annat i Afghanistan, ett land som enligt Operation World har världens näst snabbast växande evangeliska kyrka (16,7 procent). Statistiken har brister, men tendensen är tydlig menar Peter Paulsson vid svenska Open Doors. Världen idag 160804.

Minst 80 döda vid explosioner i Kabul. Ett 80-tal personer har dödats och över 200 har skadats i ett misstänkt självmordsattentat i Afghanistans huvudstad Kabul nu på eftermiddagen. Det var en demonstration mot hur en ny kraftledning ska dras genom Afghanistan som blev måltavla för det här attentatet. Demonstranterna var mestadels hazarer. De är shiiter och talar persiska medan majoriteten i landet är sunnimuslimer. Hazarerna har länge varit diskriminerade i Afghanistan. SR 160723.
Världen idag 160724.

Asylsökande afghaner vill återvända till Afghanistan. På knappt tre månader har 294 personer återtagit sin asylansökan. Det är mer än det dubbla jämfört med hela fjolårets antal återvändande. Enligt siffror från Migrationsverket har hittills i år 294 personer från Afghanistan tagit tillbaka sin ansökan om asyl, varav 48 är ensamkommande barn. Under hela 2015 var det 117 personer. Långa väntetider, inga garantier på att få stanna och tillfälliga boenden. Det är en bild som Azizullah Ahmadi också delar, men han säger också att kontrasten från det afghanska samhället är för stor. "Det var lättare i Afghanistan. Jag känner mig inte hemma här i Sverige," säger Azizullah Ahmadi. SR 160328.

Människorättsaktivisten Malalai Joya blev berömd när hon kritiserade afghanska ledare för att vara krigsherrar och drogbaroner. Hon som har kallats "Afghanistans modigaste kvinna" gör flera framträdanden i Sverige nu i mars. Malalai Joya fick mäktiga fiender 2003. Under ett nationellt rådslag, en så kallad loya jirga, höll den då 25-åriga kvinnan ett tal. Öppet kallade hon flera av de närvarande makthavarna "skurkar" som borde ställas inför rätta.  SR 160308.

USA attackerar IS i Afghanistan. Terrororganisationen IS börjar nu också få fotfäste i Afghanistan. De senaste veckorna har amerikanska trupper upprepade gånger satts in i anfall mot IS-förbanden. Det sker samtidigt som Obamaadministrationen officiellt säger att USA ska halvera sina styrkor i Afghanistan i år - men den neddragningen verkar alltmer avlägsen. Många av IS-soldaterna har förskansat sig i de otillgängliga Tora Bora-bergen i östra Afghanistan, samma område där Osama bin-Laden länge gömde sig innan han tog sig över till Pakistan. De senaste tre veckorna har USA genomfört mer än tio attacker mot IS-fästen i området, både flyganfall och kommandoräder och omkring ett hundra IS-krigare ska ha dödats, uppger New York Times. SR 160202.

Talibanerna nära ta över provins i Afghanistan. I Afghanistan håller talibanerna helt på att ta över den södra provinsen Helmand. Hårda strider rasar i dag. Vice guvernören i Helmand lade i går ut en desperat vädjan på Facebook, där han vände sig till Afghanistans president Ashraf Ghani med varningen att hela Helmand snart är i talibanernas händer och han anklagade regeringen för att inte ha insett allvaret i situationen. Regeringen har sagt att förstärkning är på väg, men förnekar att provinsen skulle vara på väg att helt falla till talibanerna. Helmandprovinsen är centrum för landets opiumodlingar - de största i världen, och en av talibanernas inkomstkällor. Det är också en strategiskt viktig provins på gränsen till Pakistan och en av de provinser där den internationella USA-ledda styrkan under år la sin kraft för att få bort talibanerna. SR 151221.

900 miljoner till Afghanistan. Sverige och Afghanistan har i dag inlett diskussioner om ett återvändandeavtal mellan länderna. President Ashraf Ghani Sverige och statsminister Stefan Löfven höll en preskonferens i Statsministerns högkvarter Rosenbad. Det är många flyktingar från Afghanistan som kommer till Sverige och när det gäller ensamkommande flyktingbarn är det hela 22 000 som hittills kommit till Sverige i år. Regeringen vill se till att det ska vara möjligt att skicka tillbaka flyktingar som inte får asyl. För detta krävs ett återvänandeavtal. Under tio år ska Afghanistan få 900 miljoner per år i bistånd. Det är ett brett avtal som ger stöd inom många olika områden, utbildning, jämställdhet, sjukvård, och insatser mot korruption. Stödet ges i två år i taget. SR 151204.

Nato-generalen efter sjukhusbombningen i Afghanistan: "Det här var ett tragiskt misstag". Ett flertal tekniska fel och bristfällig information ledde till att USA bombade Läkare utan gränsers-sjukhus i Kunduz i Afghanistan i början av oktober. Det uppger amerikansk militär i sin rapport som presenterades i dag. Enligt Natogeneralen John Campbell förväxlade bombflyget sjukhuset med vad man trodde var ett talibanfängelse. De som deltog i insatsen har nu stängts av. SR 151125.

Talibanerna är tillbaka med full kraft. För en dryg månad sedan invaderade Talibanerna provinshuvudstaden Kunduz i nordväst och lyckades hålla den i tre dagar. Nu stannar fler amerikanska trupper i landet. tisdags förra veckan dödades minst 22 poliser i en attack. Detta har lett till att USA:s president Barack Obama bestämt att 10 000 amerikanska soldater ska vara kvar i landet till 2016. "Med undantag för Talibanerna och deras anhängare är de flesta afghaner lättade över det amerikanska beskedet att förlänga den militära närvaron i landet - det ger ett viktigt andrum," säger chefen för forskningsinstitutet Afghanistan Analysts Network Kate Clark. I 14 år har den USA-ledda koalitionen funnits i Afghanistan, bland annat för att bekämpa Talibanerna. Trots flera militärinsatser och försök att få till stånd en legitim och demokratisk afghansk regering, är det många experter som hävdar att Talibanerna i dag är minst lika starka som de var för 14 år sedan, när de första amerikanska soldaterna anlände till landet. Dessutom har terroristorganisationen IS fått fäste i landet, och börjat rekrytera unga afghaner. Korruptionen är fortfarande utbredd och regeringen ägnar mer tid åt att bestämma vem som får vilken befattning i vilket diskrikt, än att lösa de akuta afghanska problemen, inte minst våldet och den svaga ekonomin. SR 151026.

Talibaner intar afghansk stad. I Afghanistan har talibanstyrkor nu tagit kontroll över provinshuvudstaden Kunduz i den norra delen av landet. Det bekräftar landets inrikesministerium nu i kväll. Det är talibanernas största seger sen de störtades av den USA-ledda invasionen 2001. Enligt obekräftade uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har talibanerna stormat ett fängelse och släppt ut flera hundra islamistiska rebeller. Afghanska säkerhetstyrkor har länge sagt att det här kan bli det blodigaste året på ett decennium, eftersom de flesta utländska styrkorna nu har dragit sig ur landet, och de afghanska styrkorna därför står ensamma mot talibanerna. SR 150928.

Mulla Omar uppges död – igen. Den mytomspunne talibanledaren mulla Omar har varit död i flera år, säger afghanska regeringskällor enligt BBC. Eftersom han i stort sett aldrig visade sig offentligt är det osäkert om uppgifterna överhuvudtaget går att bekräfta. Enligt det brittiska mediebolagets källor ska Mohammad Omar ha avlidit redan för två–tre år sedan. En talibantalesman säger till BBC att islamiströrelsen ska kommentera uppgifterna inom kort. Liknande tidigare uppgifter om Omars död har aldrig bekräftats. Även inom talibanrörelsen har det länge spekulerats, säger Afghanistankännaren Magnus Forsberg till TT. Dagen 150729.
Talibanerna bekräftar mulla Omars död. Talibanerna bekräftar i ett uttalande att mulla Omar är död. Samtidigt uppger källor inom talibanerna att Omars andreman – Akhtar Muhammad Mansour – har utsetts till ny talibanledare. Afghanistans regering har tidigare bekräftat att mulla Omar är död – han dog för över två år sedan i Pakistan. Muhammad Omar, som fungerade som Afghanistans statschef under talibanregimen 1996-2001, har inte synts till offentligt på många år.
Dagen 150730. Sveriges Radio 150729.

Den svenska insatsen i Afghanistan utvärderas. Den svenska insatsen i Afghanistan ska utvärderas, det är både de militära och diplomatiska verksamheterna som ska utredas. Insatsen, som pågick under 12 år mellan 2002 och 2014, fick kritik bland annat för att vara kostsam, utdragen och stå för nära NATO. Samtal med Torbjörn Pettersson, tidigare ordförande för Svenska Afghanistankommittén och senare också ambassadör i Afghanistan. Närmare tio miljarder kronor har den svenska insatsen kostat och under en tolvårsperiod har omkring 9 000 svenskar tjänstgjort i Afghanistan. Afghanistan är en av de största mottagarna av svenskt bistånd och Sverige har lovat 8,5 miljarder kronor inom perioden 2015-2024 och Afghanistan är fortfarande ett väldigt fattigt land med fortsatta problem. Sveriges Radio 150709.

Kaos i Afghanistan öppnar för IS. Säkerhetsläget i Afghanistan har kraftigt försämrats, och det kan göra det möjligt för terrorgruppen IS att få inflytande i landet. I lördags skedde den första stora attacken som IS säger sig ligga bakom: ett självmordsattentat som krävde mer än 30 människors liv och skadade fler än hundra. Sveriges Radio 150421.

Lynchad kvinna var oskyldig. I dag begravdes den afghanska kvinnan Farkhunda som lynchades för att ha bränt ett exemplar av Koranen. Nu säger en utredare att kvinnan var felaktigt anklagad. Filmer av lynchningen som cirkulerat på nätet visade poliser som inte ingrep för att rädda kvinnan. Hittills har tretton personer gripits, varav flera poliser, misstänkta för att vara inblandade i lynchningen. Det är ohyggliga scener som filmats med mobilkameror och spritts på nätet. En stor grupp män ger sig på en kvinna med plankor och andra tillhyggen och slår henne sönder och samman, innan hon körs över med en bil. Den döda kvinnans kropp bränns sedan och kastas till slut i floden i centrala Kabul. Allt i polisers åsyn. "Det var en av de mest brutala handlingarna i mänsklighetens historia," sade Najla Habibyaar, en av tisdagens demonstranter, skriver BBC. "De här [mördarna] är inte talibaner, de är inte Islamiska staten. De är människor som mina vänner, som går i skola i staden. Det är chockerande att människor från samma bakgrund som vi kan begå sådana fruktansvärda gärningar." Dagen 150322.
Protester i Kabul efter brutalt kvinnomord. Över 2 000 personer marscherade i Kabul på tisdagen i protest mot lynchningen av en kvinna som anklagats för att ha bränt Koranen. Demonstranterna samlades utanför Högsta domstolen och krävde rättvisa. Dagen 150325.

Nato slutar strida i Afghanistan. Idag förklaras 13 år av Nato-ledda internationella stridsinsatser i Afghanistan avslutade på ett Nato-möte i Bryssel. Men de utländska styrkorna lämnar ett land som står utan regering, och där huvudstaden Kabul har blivit mål för en våg av bombdåd. Från årsskiftet kommer bara en begränsad styrka att finnas kvar för träning och rådgivning av afghanska säkerhetsstyrkor. Afghanistans nye president, Ashraf Ghani, är på Nato-mötet i Bryssel idag. På torsdag reser han vidare till London för att be en internationell givarkonferens om de många miljarder i stöd och bistånd som Afghanistan är totalt beroende av. Men mötena med internationella vänner och givare överskuggas av våld och politiska problem i Afghanistan. Inför de utländska stridande truppernas tillbakadragande vid årsskiftet har talibanerna gått på offensiven och de senaste veckorna dramatiskt trappat upp våldet i huvudstaden Kabul. Sveriges Radio 141201.

Kristen familj dödad i Kabul. En kristen biståndsarbetare från Sydafrika och hans två barn – en flicka och en pojke – sköts på lördagen ihjäl av talibaner i sitt hem i den afghanska huvudstaden Kabul. Världen idag 141130.

Zulmay Afzali: Ingen ljusning i det afghanska valet. Inför presidentvalet i Afghanistan den 5 april är läget i landet nu betydligt sämre än det var vid det bedrägliga valet 2009; Free and Fair Election Foundation of Afghanistan, FEFA, har redan rapporterat 26 fall av brott mot vallagen under valkampanjens första månad. Korruption, hot, uppror och missbruk av offentliga resurser kommer utan tvekan att påverka valet. Svenska Dagbladet 140320.

Talibanerna attackerar öppet. I takt med att västerländska styrkor drar sig tillbaka – och ska vara borta ur landet under 2014 – stiger nervositeten och talibanerna tar tillbaka ytterligare områden. Talibanerna motsätter sig att flickor går i skola och att kvinnor arbetar, framför allt som polis eller militär. Svenska Dagbladet 130929.

Norge i Afghanistan. Over 7000 nordmenn har deltatt i krigen i Afghanistan. 10 mistet livet. Var det verdt det? Her er historien om Norges deltakelse i den lengste krigen i Nato-landenes historie. Aftenposten 130830.

Afghanistan: CIA-mutor ses som tecken på USA:s dubbelspel. Hamid Karzai, Afghanistans hårt ansatte president, erkände nyligen att han regelbundet tagit emot pengar från den amerikanska underrättelsetjänsten. Nu menar kritiker att USA:s kamp mot korruptionen bara är tomma ord. New York Times avslöjade att den afghanska regeringen tagit emot miljontals dollar i kontanter från den amerikanska underrättelsetjänsten. CIA har de senaste tio åren i hemlighet betalat Hamid Karzai med ”påsar med kontanter som lämnats vid presidentpalatset”. Karzai har samtidigt lämnat kvitton till underrättelsetjänsten. Den afghanska presidenten sa i samband med avslöjandet att CIA-pengarna var ”en lättillgänglig kontantkälla” och del av en ”mutfond” som använts till att betala krigsherrar och köpa sig lojalitet i ett land plågat av våldsamma uppror. Nya Dagbladet 130514.

Afghanistan: Growing Number of Christians Causing Unease Among Muslim Leaders. The growth of Christianity in Afghanistan is causing unrest among Muslim clerics, leading them to call for action against believers, Mission Network News reports. According to a recent report by the Mohabat News Agency, Islamic seminary students and Muslim clerics have "warned the country's government against the spread of Christianity" and called on President Hamid Karzai to "limit the number of aid workers and Christian missionaries coming to Afghanistan" to keep Afghanis from converting to Christianity. Recent turmoil began after a Kabul-based TV station reported the conversion of several Afghans to Christianity and aired photos of them praying and being baptized. This reportedly sparked anger in the parliament, and some members asked to convict believers under sharia law -- which decrees that if someone leaves Islam and converts to another religion, he or she can be executed. The Afghan church is completely underground; the last church building was destroyed two years ago and the small number of known believers risk their lives each time they gather in small house meetings. (Religion Today 120921.) Mission Network News 120919.

Talibaner tjänade miljarder 2011. alibanerna drog in 400 miljoner dollar, motsvarande runt 2,65 miljarder kronor, förra året i skatter, donationer och utpressning av företag och droghandlare, enligt en ny rapport från FN. Islamistgruppen har även lagt beslag på hundratals miljoner dollar av de biståndsmedel som pumpats in i Afghanistan, enligt rapporten.Dagens Nyheter 120919.

Våldet mot kvinnor ökar i Afghanistan. I Afghanistan ökar våldet mot kvinnor, enligt en afghansk människorättsorganisation. Hittills i år har det rapporterats om närmare 1 000 fall av våld riktat mot kvinnor, det kan jämföras med 1 300 fall under hela förra året. Sveriges Radio 120802.

120-tal flickor förgiftades på skola i Afghanistan. Talibaner pekas ut som ansvariga. 122 flickor och tre lärare vid en skola i Afghanistan tvingades till sjukhusvård på onsdagen. Detta sedan de förgiftats med någon typ av spray, rapporterar CNN. Talibernan, som ofta angriper flickskolor, misstänks lika bakom dådet. Förgiftningsattentatet ägde rum vid en flickskolan Bibi Hajera i Talokhan, provinshuvudstad i Takhar i landets norra del, uppger en hälsomyndighetsansvarig för CNN. En polistalesman pekar ut talibanerna som ansvariga. "Det afghanska folket vet att terroristerna och talibanerna gör det här för att hota flickor och få dem att inte gå till skolan", säger talesmannen Khalilullah Aser till CNN. "Nu inför vi demokrati i Afghanistan och vi vill att flickorna ska bli utbildade, men regeringens fiender vill inte det", fortsätter han. Världen idag 120524.

Tio år efter 11 september - USA har gett upp segern. Dagens Nyheter 110911.
Terrorattentaten har förvärrat den världsekonomiska krisen. Det finns en koppling mellan terrorattentaten den 11 september 2001 och dagens världsekonomiska kris. Att föra krig och bekämpa terrorister är dyrt, men USA har inte betalat notan utan låtit underskotten växa. Följden är större skador på ekonomin än vad al-Qaida på egen hand kunnat åstadkomma. Dagens Nyheter 110911.

Många döda när Natohelikopter kraschade. En Chinook-helikopter från de Natoledda styrkorna har skjutits ned av talibaner i Afghanistan. 31 amerikanska och sju afghanska soldater dog. Dagens Nyheter 110806.
De värsta attackerna mot Nato i kriget. Dagens Nyheter 110806.

Flera av de minröjare som kidnappades i västra Afghanistan i förra veckan har hittats döda uppgav afghansk polis på söndagen. Sju av de 28 minröjarna, som fördes bort i onsdags, hittades med halsarna avskurna. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dådet i provinsen Farah, men både talibaner och kriminella grupper har stark närvaro i området. Ödet var okänt för de andra 21 minröjarna, som verkade för en hjälporganisation. Dagen 110710.

Masken ett vapen i kampen för kvinnors rättigheter. Bakom en mask som döljer ansiktet berättar ”Shaima” om våldtäkter och tvångsäktenskap. Skaparna bakom tv-programmet ”Masken” hoppas att programmet ska förbättra afghanska kvinnors rättigheter. Dagens Nyheter 110428.

Dödsdömde Musa fri efter tyst diplomati. Tyst diplomati har lett till att den 46-årige konvertiten Said Musa inte bara har kunnat lämna dödscellen i Kabul utan även Afghanistan. Konvertiten är fri, men ingen vet var afghanen nu befinner sig. Världen idag 110228.

Kristna tron kan bli hans dödsdom. Noor Nasimi har i tre år levt under hotet att avvisas till Afghanistan. Där är han som kristen konvertit dödshotad av såväl talibaner som Mujaheddin och islamska fundamentalister. Världen idag 110223.

Afghaner hotas med avrättning efter att ha konverterat till kristendomen. Dagen 101128.

Svenska Afghanistankommittén: ”Afghanistans sönderfall går inte längre att hejda”. Dagens Nyheter 101025.

Mord på tio kristna hjälparbetare upprör. Den drabbade organisationen IAM stannar i Afghanistan tills vidare. Dagen 100810.

Reza längtar tillbaka till den svenska tryggheten. Dagen 100806.

Konvertiten Hamid får ny prövning av Migrationsverket. Dagen 100728.

Migrationsverket tror inte på Hamids dop. Hamid ska alltså utvisas till Afghanistan, ett land som den senaste tiden visat upp en väldigt aggressiv attityd mot konvertiter på ett sätt som få andra muslimska länder gjort. Höga politiker har krävt att personer som blivit kristna borde avrättas, och nyligen stängdes två hjälporganisationer av med motiveringen att de bedrev missionsverksamhet, en av dem var Norska kyrkans nödhjälp som tydligt deklarerade att de bara bedrev socialt arbete. Dagen 100720.

Afghansk korruption ökar kraftigt. Enligt en rapport från det oberoende institutet Integrity Watch Afghanistan (Iwa) så försvann drygt 75 miljarder kronor i korruption och mutor förra året. Dagens Nyheter 100708.

Nödrop från kristna afghaner. Regeringen i Afghanistan bedriver en öppet fientlig politik mot kristna och speciellt mot konvertiter. President Hamid Karzai har uppmanat landets myndigheter att agera kraftfullt mot de kristna konvertiterna. Dagen 100628.

Världens största heroinproducent Afghanistan ser allt mer av drogmissbruk och utslagning, vid sidan av krigets stress. Dagen 100621.

Afghanska fyndigheter värda 1000 miljarder dollar. Dagens Nyheter 100608.

Afghansk parlamentariker kräver att kristna konvertiter avrättas. Dagen 100608.

Afghanska myndigheter anklagar norska Kirkens nödhjelp för att missionera för kristendom — ett brott som kan ge dödsstraff. Dagen 100530.
Kommentar: Det är antagligen värre i det muslimska Afghanistan att omvända en muslim än att en muslim börjar knarka och tar en överdos av det.

Afghanistan, världens största opiumproducent, har nu också blivit en storproducent av cannabis och passerat Marocko som största haschproducent. Dagens Nyheter 100223.

1 000 döda amerikaner i Afghanistan. Dagens Nyheter 100223.

FN-undersökning om korruption i Afghanistan: Mer än tredjedelen av årslönen går till mutor. Korruptionen kostar afghanska folket uppemot 18 miljarder kronor om året, nästan lika mycket som opiumhandeln omsätter, säger ett FN-organ. svt.se 100122.

Afghanska drogbeslag för miljarder. Dagens Nyheter 090402.

Afghanistans president Hamid Karzai har undertecknat en lag som enligt FN gör våldtäkt tillåtet inom äktenskapet. Metro 090401.

Despite opposition, Afghan Christians worship in secret. Christians meet underground in a country where official churches do not exist. The Christian Science Monitor 090327.

Våldet trappas upp i Afghanistan. Dagens Nyheter 081014.

Ökad fara för hjälparbetare i Afghanistan. Dagen 080923.

1.500 civila afghaner dödade hittills i år (2008). Dagens Nyheter 080916.

Världens största narkotikabeslag. 236 ton marijuana beslagtaget i Afghanistan. Ett beslag som enligt myndigheterna mycket väl kan vara värt 400 miljoner amerikanska dollar – eller 2,4 miljarder svenska kronor. Dagens Nyheter 080611.

Afghanistans senat tillstyrker att den 23-årige journalisten Perwiz Kambakhsh avrättas för att ha spridit texter som ifrågasätter Koranen och kvinnors roll i islam. Texterna ska ha laddats ner från internet. Dagens Nyheter 080130.

En afghansk journalist har dömts till döden för att ha laddat ned hädiskt material från internet. Materialet behandlade kvinnors ställning i muslimska samhällen. Dagen 080124.

Afghaner döps trots dödshot. Konvertiten Abul Rahman nära att bli avrättad i landet. Dagen 071211.

EU-ja till opiumodlingar: Ska användas som medicin. Kritikerna menar dock att förslaget signalerar om en liberalisering av EU:s drogpolitik. Världen idag 071210.

Slussarna öppnas för droger.Världen idag 071210.

Korean hostage was killed for refusing to convert. The youth pastor who was leading the group of 23 South Korean aid volunteers in Afghanistan was killed for refusing to convert to Islam, the head pastor of the church revealed after the final 19 former hostages arrived home. “Among the 19 hostages who returned on the second (of September), some were asked by the Taliban to convert and when they rejected, they were assaulted and severely beaten,” reported Park Eun-jo, pastor of the hostages’ home church, Saemmul Presbyterian Church in Bundang, just south of the South Korean capital Seoul. “I heard from the hostages that they were threatened with death,” he added, according to Christian Today Korea. “Especially it is known that the reason Pastor Bae Hyung-kyu was murdered was because he refused the Taliban’s demand to convert.” Christian Today 070909.

Gisslan hemma i Sydkorea. Lösensumma eller inte utbetald? Dagens Nyheter 070902.

Talibanledare: Vi fick 138 miljoner för gisslan. Dagen 070901.

Alla resterande kidnappade sydkoreaner fria. Dagens Nyheter 070830.

Lättnad i Sydkorea sedan talibanerna börjat frige gisslan. Dagens Nyheter 070830.

Produktionen av opium i Afghanistan har fördubblats på två år. Aftonbladet 070827.

Nytt opiumrekord i Afghanistan. Narkotikaproduktionen ökar i takt med att landet sjunker allt djupare ned i ett träsk av våld och korruption. De senaste siffrorna visat att landet nu ensamt svarar för nära 95 procent av världsproduktionen av opium. Dagens Nyheter 070826.

Talibanerna släppte två ur gisslan. Dagens Nyheter 070813.

Styresmännen på den afghanska landsbygden ska få mer pengar av USA för att utrota vallmoodlingarna och skynda på den ekonomiska utvecklingen. Dagens Nyheter 070809.

Talibanernas andra sydkoreanska kidnappningsoffer har hittats. Offret är den 29-årige Shim Sung-Min. Dagens Nyheter 070731.

42-årig pastor i den sydkoreanska gisslan sköts ihjäl. Dagen 070726.

South Korea rethinks mission strategy. Assist News 070725.

Taliban Kills Korean Hostage. The Voice of the Martyrs 070725. Crosswalk.com 070806.

I Afghanistan har opiumproduktionen ökat med hela 50 procent. Landet står för 92 procent av världens opium. Dagen 070627.

al-Qaida på stark frammarsch.DN 070222.

2.000 talibanska självmordsbombare är redo att göra sitt jobb. En våroffensiv med självmordsbombare väntar.DN 070204.

Våldet i Afghanistan har år 2006 varit det värsta sedan kriget 2001, drygt 4 000 har dödats. Men tecken tyder på att utvecklingen kommer att förvärras ytterligare. SvD 061224.

Även i USA slår drogväxterna rekord. Marijuana har blivit den gröda som omsätter mest pengar per år i USA. Hela 35,8 miljarder dollar, eller 247 miljarder kronor, överträffar drogen traditionella grödor som majs och vete. e34.se 061219.

Afghanistans opium slår rekord. Opium är främsta källan till exportinkomster och också en viktig sysselsättningsfaktor i fattiga landsbygdsområden. Dagens Nyheter 061128.

Afghanska kvinnor bränner sig till döds. Dagen 061122.

Who are the Taleban? BBC News 060902.

Afghanistan: The return of the religious police. Assist News Service 060722.

Afghanskt våld sprider sig. Den västfientliga retoriken har spritts som en löpeld. Dagens Nyheter 060607.

Våldsvåg mot flickskolor. Kvinnliga lärare riskerar livet och hundratals flickskolor har bränts ned. Dagens Nyheter 060606.

Systematiska övergrepp mot kvinnor i Afghanistan. Amnesty: Våldtäkter, bortföranden och tvångsäktenskap dagliga hot. Våld mot flickor och kvinnor genomsyrar hela det afghanska samhället. Aftonbladet 050530.

Heroinets förlovade hemland

Allt heroin som kommer till Sverige har sitt ursprung i Afghanistan. Det mesta går genom Balkan (det bruna). Det vita kommer från Sydostasien. De flesta som börjar med heroin dör, förr eller senare. Enligt FN står opiumet nu för 60 procent av Afghanistans BNP (bruttonationalprodukt). År 2004 producerades 4200 ton heroin till ett värde av 20 miljarder kronor. Detta kan jämföras med de 8 miljarder som världen erbjudit sig att utbetala under en 5-års period för landets återuppbyggnad. Folk är fattiga och detta ger större inkomster än andra grödor. Narkotikamaffian ger också lån till återvändande flyktingar för deras nystart, i gengäld att de utlovar sig att på en viss yta odla vallmo.

Amerikanarna har lovat att de ska öka sin insats mot knarket. Presidenten har förklarat heligt krig mot opiumet, men regeringen är bara en regering på papperet. Afghanistan är mer eller mindre ett laglöst land. Det är bara i och omkring Kabul som regeringens makt fungerar. Det är krigsherrarna (milisband åt den sovjetiska lydregimen i Kabul och Mujaheddinledare som ledde motståndet mot ryssarna och som numera förfallit till gangsters som bara ser till egen vinning) i de olika provinserna som styr och terroriserar befolkningen. De är sstarkt korrumperade. Missbruket av heroin ökar också bland lokalbefolkningen.
(Från Konflikt P1 2005-01-22)

Afghanistans opiumskördar slår alla rekord. Aftonbladet 060512.

Afghanistan-länkar:
Afghan News Network
Atghan Daily
AfghanNews.net

Den islamiska lagen ska fortsätta

Fazul Hadi Shinwari är ordföranden i Afghanistans högsta domstol. I en intervju för Reuters säger han det som gällde under talibanernas tid bör gälla även nu om myndigheterna ska få bukt med brottsligheten som brett ut sig i stora delar av Afghanistan och gjort dem farliga. Det betyder att äktenskapsbrytare bör piskas eller stenas till döds och rånare bör få händerna avhuggna och att mördare ska avrättas offentligt. Enda skillnaden mot talibanernas tid är att inga straff ska utdömas om man inte har några vittnen och påtagliga bevis (020124).

Den provisoriska regeringen i Afghanistan förbjöd 020116 allt odlande av opium och all handel med opiumprodukter, till exempel heroin. - DN 020116.

Afghanistan före talibanernas fall:

Afghanistan är ett land som plågas av talibanerna, muslimska fundamentalister, som praktiserar Koranen fullt ut. Detta innebär att kvinnorna måste bära en heltäckande slöja med nät för ögonen och att flickor inte får gå i skolan. Fönster där kvinnor bor måste målas svarta så att ingen på gatan skall kunna få ögonen på en kvinna innanför. Det minsta "felsteg" en kvinna gör kan kosta henne livet. Det enda arbete en kvinna får utföra är att handla och hushållsarbete, med undantag av kvinnlig sjukhuspersonal. Endast en kvinna får undersöka en kvinna. Männen får inte raka sig. All slags musik, TV och film är förbjuden, liksom fotboll. Variationer förkommer dock i olika delar av landet. Läs mer i denna artikeln om hur fasansfullt kvinnorna har det år 2000 i Afghanistan. Och i den här artikeln om den allmänna misär som råder i landet. Talibanerna tvingar nu också kvinnor till prostitution och tvångsäktenskap. FN:s generalsekreterare Kofi Annan ser mycket dystert på framtiden för Afghanistan. Talibanerna försörjde sig tidigare på illegal verksamhet som knark- och varusmuggling. 70 procent av heroinet på den svenska marknaden kom från Afghanistan. I början på år 2000 har dock talibanerna i ett dekret (fatwa) förbjudit all opiumodling och den väldiga opiumindustrin blev på bara några månader nästan utplånad. Afghanistan är ett hot mot världen. Och lidandet bara fortsätter år 2001. Talibanerna utlovar dödsstraff för den som konverterar till kristendom eller judendom. 010522 utfärdade talibanernas "De lärdes råd" en fatwa (ett religiöst påbud som betraktas som lag) om att alla Afghanistans icke-muslimer måste bära en väl synligt märke på kläderna när de lämnar sitt hem.

Flyktingsituationen förvärras (010514)

    Den afghanska befolkningens misär växer alltmer. I Pakistan finns redan 2 miljoner afghanska flyktingar, och fler vill komma, men Pakistan vägrar att ta emot fler på grund av de kostnader som flyktingarna innebär. 200 000 flyktingar har kommit sedan september 2000. Pakistan stängde sina gränser i januari 2000, men tiotusentals har i alla passerat gränsen över bergen. 80 000 flyktingar från Jalozai lägret vill få bli registrerade för att få hjälp, de är utan vatten och människor dör dagligen. Ingen annan granne till Afghanistan välkomnar hellre nya flyktingar. Iran har stängt sina gränser och tusentals har med våld avvisats. 10 000 afghaner är strandsatta i en uttorkad flodbädd på gränsen till Tadjikistan. Uppskattningsvis är en halv miljon människor inne i Afghanistan i rörelse på grund av den värsta torkan i mannaminnet och ett aldrig upphörande inbördeskrig. Pakistan vill att FN sätter upp flyktingläger inne i Afghanistan.

Några länkar:

Svenska Afghanistankommittén
Afghanistan Online, fakta om politik, historia, folk, ekonomi, islam, etc. samt länkar till andra hemsidor på temat Afghanistan.
Ariklar om utvecklingen i Afghanistan.
Afghan women tell of horror under taliban.
Taliban leaders enforce pure Islam The Nando Times 010614
Taliban Say They Undermined U.S. Economy Dayly News Netscape 010615
Här skolas Koranens krigare "Många pojkar vill bli en ny Usama" - Kyrkans Tidning nr 40/2001.
Afghanistan - En ekonomi ödelagd av inbördeskriget - DN 011008.
Talibanerna föddes ur en katastrof... och fick näring av religiös fanatism - Nya Dagen 011009.
Forskare hävdar att talibanerna (pashtunerna, största folkgruppen i Afghanistan), kan vara judar! - Nya Dagen 011024.
Hazara Herald Ministries.


    Landet har varit i krigstillstånd sedan 1979 då sovjetiska trupper marscherade in i landet. Över 1,5 miljoner människor har dödats, därav bortåt 400 000 barn. Över en halv miljon människor har blivit krymplingar. 6,5 miljoner har flytt utomlands och 2,5 miljoner lever som flyktingar i sitt eget land. 960927 erövrade talibanerna Kabul. Talibanerna är en milisstyrka bestående av framförallt afghanska flyktingar och pakistanska koranlärde. Landet lever i svår fattigdom. Alla minor som är utplacerade gör livet riskabelt.

Afghanistan är nästan dubbelt så stort som Sverige och hade ca 23,7 miljoner invånare i juli 1997. Medelåldern ligger på 46 år. 84 % är sunnimuslimer och 15 % är shiamuslimer. 47 % av männen och 15 % av kvinnorna kan läsa och skriva. Landet blev självständigt år 1919 efter att ha varit under brittisk kontroll. Den 15 februrari 1989 tvingades Sovjetunionen lämna Afghanistan efter nästan 10 år av ockupation.

                Profetia om Afghanistan

    "Sannerligen, Herren, Herren gör alls intet utan att ha uppenbarat sitt råd för sina tjänare profeterna", heter det i Amos 3:7. Erich Reber är en profetiskt utrustad pastor från Schweiz som i en vision (1998) såg mestadels unga människor fara över bergigt land till Afghanistan. När de kom fram sprang de unga människorna diciplinerat ut för att öppna dörrar för Jesus. Det var som vid invasionen av Bretagne under andra världskriget. Det var en andlig blixtaktion. Det tillfälliga arbetet och öppningen varar bara en kort tid. Helande komer att spela en stor roll genom denna rörelse, som spred sig som en löpeld. Det började inte i huvudstaden Kabul, utan i obetydliga byar, enligt Reber. Reber tolkade detta som ett upprop till den världsvida kristenheten att förbereda sig för en kort evangelisk öppning i Afghanistan. De kristna böra vara beredda och inte låta detta historiska tillfälle få passera förbi.

 

    Två kristna från Schweiz besökte sedan en missionskonferens i Pakistan och de hade Erich Rebers profetia i baktankarna. Vid ankomsten till Pakistan frågade en missionsledare dem om de kände Reber. En sydafrikansk förebedjare hade nämligen fått exakt samma profetia om Afghanistan som Reber, nämligen att landet snart skulle öppnas för en kort tid, och att unga människor snabbt skulle sprida evangeliet i bergslandet genom jeepar. Några sydafrikanska kyrkor tog till sig profetian och uppmuntrade unga människor att förbereda sig för detta, de är nu över 60 stycken. Två av sydafrikanerna var med på missionskonferensen och kunde bekräfta förhållandena.

Satanist frälst efter ett profetiskt ord

    De senaste åren har staden Thun blivit ett center för kristen förnyelse som ett resultat av ett nytt samarbete mellan olika kyrkor och rörelser. "Herrens möten" som regelbundet hålls där samlar mellan 700-1200 deltagare.

    En av hemligheten till mötenas framgång är de regelbundna profetiska tilltalen, ibland med spektagulära helanden och omvändelser. Vid ett möte i stadskyrkan fick Erich Reber, en av stans kristna ledare, intrycket att en satanist hade kommit för att störa ordningen. Gud sa till honom att uttrycka Guds kärlek till denna människan inför alla närvarande, vilket han sedan gjorde.

    Vid inbjudan senare, kom en ung man fram för att omvända sig och ge sitt liv till Jesus. Han medgav att han var den satanist som omnämndes i profetian, och att han kommit en gång tidigare i avsikt att "slå Reber illa", som han sa. Men han tappade självförtroendet när han såg att Reber uppenbarligen var "immun" mot hans ritualer, och han hade nu kommit igen i avsikt att för en sista gång testa vems kraft som var starkare; Satan eller Jesus. Idag följer han Jesus!

Några helanden

    En alkoholist i den uralska staden Belajarski blev 1996 spontant fri sitt missbruk under det att han lyssnade till en predikan, enligt Erich Reber. En äldre kvinna, döv i ett öra sedan 1949 kunde höra normalt igen efter förbön. I Irbid, också i Ural, kom en 5-årig flicka, kallad Marscha fram för förbön. Hon var fullständigt blind i ett öga, vilket inte endast var helt utom hennes kontroll, men också vände sig skarpt neråt. Efter förbön kunde hon se igen, hennes öga hade övernaturligt återställts.

Källor: Friday Fax, Freitagsfax och allmänna fakta om Afghanistan.

Ett tusen kristna

    I Afghanistan finns ungefär 5.000 moskéer, men inga kyrkor. Dock finns det omkring ett tusen hemliga kristna. Var och en förstår att dessa kristna har det inte lätt i denna fientliga miljön. Dessutom lider kanske 3 miljoner afghaner stor brist på mat och uppemot en miljon är i risken för att svälta ihjäl. Den svåra torkan och umbärandena under talibanerna har även fått många afghaner att undra på om det är talibanerna som dragit till sig gudomlig vrede. Detta gör att många afghaner kan vara mycket öppna för evangelium om den talbanska regimen skulle falla.

Dödsstraff för konvertering till kristen tro

    Ledaren för landets regerande talibanmilis, mulla Mohammad Omar har deklererat att den som konverterar till kristendomen eller judendomen ska dö. Den som säljer "anti-semitiska skrifter" ska straffas med fem års fängelse. I ett dekret publicerat i Nya Dagen 010109 sägs det "Därför meddelas alla landsmän allvarligt att om en afghansk muslim antar kristna värderingar eller har konverterat till denna förkastade religion, eller om han ses predika kristendom eller judendom, sprida deras religiösa skrifter eller skapa offentlighet i deras intressen, så ska han dömas till döden".

Ingen kristen kyrka kvar i Afghanistan

    Enligt USA:s utrikesdepartement så är mer än 99 procent av befolkningen, uppskattad till mellan 24 och 33 miljoner, antingen Sunni (80 procent) eller Shia (19 procent). Icke muslimska religiösa grupper, inkluderar uppskattningsvis mellan 500 till 8.000 stark kristen grupp i landet, vilket utgör mindre än 1 procent av befolkningen. Övrige icke kristna grupper är sikher, bahaier och hinduer. Den sista kristna kyrkan förstördes i mars 2010. CNS News 111010.


John Weaver - mannen som stannade i Afghanistan för att visa folket Jesu kärlek och bygga hus för de hemlösa. Crosswalk.com 021113.

Tillbaks till: första sidan