Julkalendern 2012 har ockulta inslag som "Anden i glaset"

Katolsk präst varnar för julkalendern. I helgen har årets julkalender på SVT, "Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst", premiär. Nu varnar den katolske prästen Zbigniew Golebiewski för programserien. Anledningen är att barnen i en trailer till julkalendern leker "anden i glaset". Nu har han varnat för tv-programmet i ett brev till sina församlingsmedlemmar. "Som troende kristen tycker jag att "anden i glaset" är den dummaste leken barn kan hålla på med. Med tanke på att den kan få mycket allvarliga konsekvenser för människans andliga och psykologiska välbefinnande. Det enda jag vill är att uppmärksamma föräldrar om att vara med när barnen se detta och förklara. "Anden i glaset" kan vara inkörsporten till spiritism och allt det ockulta", säger kyrkoherden. Dagen 121130.

Jan Hilding: Julkalendern i SVT skadlig. I en sekvens i trailern för årets SVT Julkalender ”Mysteriet på Greveholm” leker barn ”anden i glaset”. Vi kan inte bara sitta i våra tv-soffor likgiltiga utan att reagera när SVT vill uppmuntra barn till att öppna upp mot andliga dimensioner som är farliga. Jag har anmält detta till Granskningsnämnden. Jag vill uppmana fler att göra det. I en tid då skolavslutningar inte får vara i våra kyrkorum om det finns kristna inslag uppmuntrar SVT till att barn skall leka med andliga dimensioner som kan vara skadliga. Dagen 121130.

Julkalender med andar och spöken väcker frågor. Det är 1996 års julkalender Mysteriet på Greveholm som nu får en uppföljare med undertiteln "Grevens återkomst". I ett pressmeddelande från SVT presenteras den nya familj som flyttar in i slottet, som bebos av spöken. Dottern sägs gilla "den mörka sidan", närmare bestämt vampyrer och spöken, medan sonen i familjen "är mörkrädd och avskyr blotta tanken på spöken." "Anden i glaset" blir ett av sätten att upptäcka och komma i kontakt med andarna på slottet. "Men det ingen av dem vet är att familjens närvaro kommer att påverka krafter ingen av dem känner till, krafter som går långt tillbaka i historien", skriver SVT i pressmeddelandet. Torbjörn Freij är beteendevetare och föreläser i kyrkor om ockultism och nyandlighet: "Det är inte religiöst neutralt. Kontakt med andar och ockultism är ett jätteproblem i dag och vi tror att det finns en andevärld som inte är god och som är ute efter att förföra människor. Det är en pedagogisk fråga att möta detta på ett bra sätt." Världen idag 121130.

Upprörda föräldrar rasar mot "Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst". Nu anmäls den till Granskningsnämnden – för att ha uppmanat till ockultism. – SVT har gått över gränsen, skriver en av anmälarna. Aftonbladet 121206.

Flera anmälningar mot julkalendern. Årets julkalender på SVT har rört upp känslorna. Nu har Myndigheten för radio och tv tagit emot sju anmälningar mot programmet.I det andra avsnittet av "Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst" leker barnen "Anden i glaset". Det har fått oroliga föräldrar att reagera. Dagen 121207.

Joel Sjöberg: SVT:s julkalender sprider ockult andlighet i Sverige. Med årets julkalender blåser SVT unken luft på det brinnande intresse för ockult andlighet som finns i Sverige idag. Det är stor risk att årets julkalender kan få många barn och ungdomar att testa anden i glaset. Jag har redan hört om barn som vill göra just det efter att ha sett julkalendern. Jag känner flera personer som varit med om starka, obehagliga andliga upplevelser i samband med anden i glaset. Som kristen är det förstås helt uteslutet att ägna sig åt anden i glaset, ockultism och all spiritism. I dagens Sverige där Gud knappt får nämnas på en skolavslutning är det upprörande med en julkalender med spiritistiska inslag, där Gud bara nämns när hans namn missbrukas. Världen idag 121210.

Julkalendern väcker barnens frågor. Årets julkalender i tv får kritik för ockulta inslag. Programmet har anmälts till granskningsnämnden, och innan gårdagens avsnitt varnade SVT:s egen hallåa för läskigheter. Barnpsykolog Heléne Bengmarks råd till föräldrar är att sitta med barnen och möta deras frågor. Hon har själv som barn haft en upplevelse av "Anden i glaset": "Jag tyckte inte att det var så otäckt framställt men tror säkert att det lockar en del att testa, sen är det ju svårt att veta om de hade testat ändå, många gör ju det. Jag gjorde det när jag gick i högstadiet och hade en mycket skrämmande upplevelse. Det blev hotfullt och vi fick avbryta. Det ville jag aldrig pröva igen, och visst tänker jag i dag att ”Anden i glaset” bjuder in till en andlig dimension som inte hör till Kristus, en andlighet vi ska ta på djupt allvar. Men det säger jag snarare som personligt kristen än som barnpsykolog." Dagen 121211.
Kommentar: Lite svårt att förstå att yrket som barnpsykolg skulle på något sätt urskulda henne från att tala om den erfarenhet som hon haft som personligt kristen. Problemet är ju att barnpsykologin och vetenskapen ännu inte har förstått tillvararons djupaste dimensioner.

Lukas Berggren: Adventsgudstjänst eller "anden i glaset"? "I Sverige ser vi inga problem med att public service lär barnen 'anden i glaset', men däremot att samma barn går på adventsgudstjänst". För nog är det märkligt att barnen inte får välsignas av en präst, sjunga julpsalmer och höra den historiska berättelsen om Jesu födelse? Än märkligare blir det när vi samtidigt skattefinansierar ockult propaganda. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Men det var inte de nyandliga som reagerade. Det kunde ha varit förståeligt, om nu någon ville underminera deras verksamhet och hindra nyrekryteringen i den unga generationen. Nej, det var ateisterna som reagerade. Med kraft ville de avfärda "anden i glaset" som en oskyldig lek och kunde inte förstå hur detta kunde vara farligt. Adventsgudstjänster däremot var i deras värld av ondo och något som inte skulle få förekomma i skolorna. Men ateisterna försvarade med kraft årets julkalender. Världen idag 121212.

Både kyrka och nyandlighet varnar för ”anden i glaset”. Diskussionen kring årets julkalender vägrar att dö ut. Anmälningar fortsätter att komma in till Granskningsnämnden och nu varnar kyrkliga företrädare och dessutom nyandliga medium för ”anden i glaset” som man menar kan påverka en människa mycket negativt. På torsdagen hade 44 anmälningar gällande julkalendern kommit in till Granskningsnämnden där det som av anmälare kallas ”ockulta inslag” kritiseras hårt. Världen idag 121217.

Gunnar Johansson: Julkalendern är en skandalkalender. Vittnar om både omdömeslöshet och brist på insikt. Dagen 121213.

Mikael Sahlin: Årets julkalender är smaklös! Dagen 121220.

 

http://www.tidenstecken.se/